FACEBOOK

Фандъкова: СО инвестира в подготовката на кадри, от които има нужда

Обърнахме се и към средното професионално образование с цел подготовката на кадри, необходими за авто- и електротранспорта


Като работодател Столична община инвестира в подготовката на кадри, от които има нужда. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция, организирана от вестник "Стандарт" и Конфедерацията на индустриалния капитал за връзката между висшето образование и бизнеса, предават от общината.

"Заявихме от какви кадри имаме нужда за столичното метро. Работим в тясно сътрудничество с Висшето транспортно училище, Техническия университет, Минно-геоложкия университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия. В момента по заявка на "Метрополитен" се подготвят бъдещите инженери и машинисти за третата линия на метрото. Общо 120 души се обучават, като част от тях ще бъдат назначени още до края на тази година в Столичния метрополитен. Обърнахме се и към средното професионално образование с цел подготовката на кадри, необходими за авто- и електротранспорта", каза тя.

"Столичната община се включи в проект за дуално образование. Нужна е изключителна активност и предприемчивост на всяко ниво. Важна е автономността на университетите, но най-важно е те да предлагат качествено образование. Всеки инвеститор се нуждае от добре подготвени кадри. Образованието и иновациите – това е шансът на София и България", подчерта кметът Фандъкова.

В София има 23 университета. Столицата привлича най-вече хора в трудоспособната възраст с превес на младите, които търсят реализация на пазара на труда. В София броят на заетите лица е над 700 000, а коефициентът на икономически активните лица е 62,1% и е най-висок за цялата страна. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София. Те формират 5,7% от икономиката и генерират все по-голяма част от износа на България.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени