FACEBOOK

Фандъкова: Подпомагаме строителството и ремонта на пет християнски църкви

Предвижда се да се отпуснат пари за реновациите на още храмове

Политиката за подкрепа на духовността и вярата е изключително важна. Всяка година с мой доклад отпускаме средства за строителство и ремонт на храмове в София, която е символ на религиозна толерантност. Подписах доклада за тази година за строителството и реконструкция на пет църкви и храмове, един от тях е първата Арменска апостолическа православна църква. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на изграждането на Арменската апостолическа православна църква, която ще бъде първата в София.

За Арменската апостолическа православна църква „Света Богородица“ от 2011 г. досега са отпуснати общо 310 хил. лв. и тази година ще бъдат отпуснати 40 хил. лева. Сградата се строи по проект на архитект Агоп Каракашян. Градежът е във фаза на довършителни работи.

Тази година ще се финансират също и храм „Св. Пророк Илия” в "Княжево", храм „Св. Архангел Михаил” в Гробищен парк „Бакърена фабрика“ с 50 хил. лв. за довършване на сградата. За Централна софийска синагога се предвиждат 50 000 лв. за израждане на отоплителна система, а за Кремиковския манастир "Св. Вмчк Георги Победоносец" се предвиждат 50 хил. лв. за общежитие към манастира, в което се провеждат обучения за деца.

През последните години са построени пет нови църкви с подкрепата на Столична община. Те са: църквата в "Младост" „Рождество Христово“, в с. Владая – „Успение на Пресвета Богородица“, в Долни Богров – храмът „Св. Св. Петър и Павел“, в район „Лозенец“ и параклис в с. Желява – „Св. Св. Петър и Павел“.

Отпуснати са средства за ремонт и възстановяване на църквите „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Мина“, за ротондата „Свети Георги“, за изграждане на църквите в Гробищен парк „Бакърена фабрика“ и в Малашевски гробища, храм „Св. Троица в кв. "Драгалевци", храм „Св. Параскева“ и др.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени