FACEBOOK

Удрят бедните с данък върху дрехите 2-а ръка след шока с цената на хляба

След като са ударени от 47% покачване на цената на хляба Добруджа и двойното поскъпване на данъка върху основните жилища, след като си платят увеличените 43% за 15 месеца сметки за парно и топла вода, бедните българи получават още един удар за ЧНГ.

В одобрения от синдикатите и работодателите данъчен пакет за догодина влиза и нов данък върху дрехите втора ръка. Той ще се нарича за модерност и благозвучие Екотакса и е предложен на тристранния съвет от министъра на финансите Владислав Горанов и неговия екип.

Освен звезди като Наоми Кемпбъл и Руши Видинлиев, които са богати и го правят за имидж, 99,99% от клиентите на магазини втора ръка си купуват дрехи оттам по принуда, понеже не разполагат със средства да пазаруват дори в най-евтините масови вериги.

Държавата ще подяде и ваучерите за храна, използвани от стотици хиляди българи. Тя ще им вземе от устата 20% от стойността на купоните, раздавани от работодателите. Това ще стане като автоматично включи ДДС. Това е много смело предложение на фона на надуващата се като балон инфлация не само на хляба, но и на цените на всички други хранителни стоки. В държава, където 83% от хората по статистика на синдикатите и НСИ живеят с по-малко средства от средната работна заплата от малко над 1000 лева.

От тази мярка се очаква да се съберат 52 милиона лева, тъй като в момента ваучерите за храна са за около 260 000 000 лв. годишно. Това са 0,05% от БВП, т.е. приходите няма да решат никакъв проблем на бюджета и не може да стане ясно защо точно се прави тази акция, насочена срещу потребителите.
От друга страна, ако се вярва на рапортите на правителството, хазната има излишък от 2,7 млрд.лв., което е над 50 пъти повече от онова, което ще донесе ДДС върху боновете за храна.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени