FACEBOOK

Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за обезпечаване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. Това се посочва в документа, разпространен от Белия дом, предава ТАСС.

„Днес президентът Доналд Тръмп обяви извънредна ситуация в [столичния] окръг Колумбия и разпореди федерална помощ в допълнение към усилията на окръга за реагиране на възникналите във връзка с 59-тата инаугурация на президент извънредни обстоятелства, които ще продължат от 11 до 24 януари 2021 година“, отбелязаха от Белия Дом. Кметът на столицата Мюриел Баузър направи искане до държавния глава през уикенда във връзка с потенциални заплахи след размириците в Конгреса.

Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин. В същото време 44-ият президент Барак Обама не направи подобно съобщение преди встъпването в длъжност на Тръмп. Обикновено държавните глави въвеждат този вид извънредна ситуация, за да съдействат за премахване на последствията от природни бедствия.

По-рано в понеделник американските власти решиха да започнат да затягат мерките за сигурност във връзка с инаугурацията на Байдън на 20 януари в американската столица шест дни преди графика. В тази връзка административните комплекси, магазини и заведения за обществено хранене, разположени в близост до Белия дом и Конгреса, може да не са достъпни до 20 януари включително. В същото време Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 хиляди от своите бойци в рамките на засилване на мерките за сигурност във Вашингтон.

Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои по обяд на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-краткия формат.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени