FACEBOOK

Топлофикация връща 3 млн. лв. след Мая и омбудсмана

Нови фактури за парно на по-ниска ставка ще получат столичните потребители. Клиентите на Топлофикация – София ЕАД ще могат да видят коригирани изравнителните си сметки с 9% ДДС вместо 20%, както бяха издадени в края на юли.

До промяната се стигна, след като темата първоначално беше подхваната от лидера на Изправи се България Мая Манолова, а по-късно и от наследницата и омбудсмана Диана Ковачева.

Корекциите се отнасят само за разликата между прогнозно начислената енергия и реално потребената и касаят само изравнителните сметки с дата на издаване след 9 юли 2022 г. Сроковете за плащане са непроменени.

Хората, които вече са заплатили сметка с ДДС от 20% вместо с 9%, ще имат сума за възстановяване, чийто размер ще могат да видят в коригираните документи.

Дължимите суми ще бъдат автоматично възстановени по партидите на клиентите и ще бъде приспадната със следващите фактури.

“Изключително съм доволна, че след моята намеса на 201 222 клиенти на Топлофикация ще им бъдат възстановени над 3 млн. лева (3 025 000 лв.)”, заяви Ковачева.

“Общо 176 836 домакинства и 24 359 стопански потребители ще имат достъп до новите си фактури, както в системата на дружеството, така и при платежните оператори. „дължимо“ в изравнителните фактури”, отчете тя.

„Още на 24 август т. г. сезирах Министерството на финансите и поисках от НАП да провери дали топлофикациите в страната вдигат изравнителните сметки с по-висок ДДС  - от 20% вместо 9%, намалени от НС през Закона за ДДС, приет със Закона за държавния бюджет на РБ и в сила от 9 юли т.г.”, напомни омбудсманът.

“В отговор на 26 август  министърът на финансите публикува Указания, според които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% ДДС трябва да бъдат анулирани. На 30 август столичната топлофикация съобщи, че на сайта си ще публикува допълнителна информация с указания за гражданите, но и до момента такива разяснения на практика липсват.

И понеже това не се случи на 15 септември поисках от изпълнителния директор на дружеството яснота за корекцията на изравнителните фактури. Междудругото на 16 септемви и КЕВР настоя  Топлофикация-София да даде цялостна информация как ще става коригирането”, посочи Ковачева.
„Ще продължавам да следя процеса, с  екипа ми оставаме на разположение за сигнали на граждани във връзка с неясноти, въпроси и съмнения, свързани фактурите”, заключи тя.

Напомняме, че отново през август т.г. Мнолова и Изправи се България призоваха НАП да започне извънредни проверки във всички топлофикационни дружества в страната, за да се изясни дали и те са не изпратили сметки с 20% ДДС. Още тогава те са внесли писмено искане към служебния министър на енергетиката Росен Христов да започне незабавна проверка на всички топлинни счетоводители за неправилното изготвяне на изравнителните сметки.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени