FACEBOOK

Станишев: Пагубно е за БСП да е присъдружна партия, само работещи решения за кризата могат да върнат избирателите

„При тройната коалиция имахме ясна програма, коалиционен съвет и голяма национална цел, която ни обединяваше и позволи на партиите да извървят своя път. Без тази коалиция, нямаше да станем член на ЕС.“. Това заяви президентът на ПЕС български евродепутат Сергей Станишев в предаването „Събуди се“ на Нова ТВ.

 

По думите му е имало няколко фундаментални дефекта при създаването на четворната коалиция. „Преговорите започнаха много красиво, обединиха се по темите, по които имат съгласие, а всичко останало се замете под килима. Има много деликатни въпроси, особено във външната политика и всички видяхме какво стана със Северна Македония, с войната в Украйна. Така всяко действие водеше до голямо напрежение. Друг от тези дефекти беше липсата на политическа и на коалиционна култура. Често пъти нещата опират и до такта на министър-председателя, така че всяка партия да се чувства зачетена. Вместо това, от публични изказвания разбираме, че лидерите не са си говорили с месеци. Това не е проява на зрялост.

 

Сега от „Продължаваме промяната“ са убедени, че могат да капитализират свалянето на председателя на парламента и да изиграят ролята на жертва в кампанията. Възможно е това да е успешна стратегия и дори да бъдат първи на изборите, но ако продължат да правят политика така нищо няма да се промени. Трябва нов начин на мислене и ясни правила за функционирането на всяка бъдеща коалиция.“, посочи Станишев.

Не е важно как БСП влезе, а как излиза от управлението. Излиза със репутационни щети и тежко разколебани избиратели

 

„Не е важно как БСП влиза, а как излиза от управлението. Излиза със сериозни репутационни щети и тежко разколебани избиратели. През март заявихме ясно, че сме против прекратяването на договора с „Газпром“. Сега е юли и какво направихме по въпроса? Нищо! „Продължаваме промяната“ се наложиха, без да се съобразяват с мнението на коалиционните си партньори. Друг пример – изгонването на 70 руски дипломата. Вече си свален от власт и на изпроводяк предприемаш подобно действие. Всички знаят, че електоратът на БСП е в мнозинството си русофили.“, заяви Станишев.  

 

„Продължаваме промяната“ демонстрираха крайно безотговорно поведение. Но БСП, като част от управлението, носи солидарна отговорност. И днес чуваме, че ръководството отново би се коалирало с тях. Големият риск е сблъсъкът на изборите да е между ПП и ГЕРБ, а БСП да пропадне. Знаете, във всеки избори има два полюса, между които е основният сблъсък. Вместо да изработи свой ясен профил и полюс и да излезе с работеща икономическа и социална програма, БСП изглежда като присъдружна на ПП. Избирателите на БСП са крайно скептични към такъв подход.“, убеден е президентът на ПЕС. 

 

 

На въпрос дали левите избирате са простили на ръководството, че БСП беше част от тези решения, Станишев посочи, че когато участваш в коалиция носиш солидарна отговорност. „Асен Василев беше този, който обяви, че ще прекратим договора с „Газпром“. Но за да предприемеш подобен ход трябва да си сигурен, че имаш алтернатива. Не намирам доказателства, че такава има. Това е авантюризъм, който поставя пред риск не само столицата заради нуждите на „Топлофикация“, а и стотици хиляди работни места в страната. „Газпром“ доставя 150 млрд. куб. м. газ – две трети от тях няма как да бъдат компенсирани. Не виждам откъде ще дойде този газ или как ще бъде доставен. Има едно правило в газовия сектор – при равни други условия, цената на втечнения газ е с една трета по-скъпа от тази по тръби. На свободния пазар цената на газа за една година нарасна 5 пъти. Политиците трябва да спрат да се държат като в детската градина. Днес чуваме, че трябва да затягаме коланите. Колко да ги затегнем? Да си спрем отоплението, да загубим работни места? Това не е шега работа. Стотици хиляди работни места са на изложени на риск, ако няма газ или ако цената му е по-висока.“, заяви лидерът на европейските социалисти.

 

Не Радев, а БСП отива на избори – упреците към него не помагат за резултата

 

„Не подкрепям тезата, че Радев е част от групата, която е свалила правителството. То се свали само поради липса на обща посока. Обвиненията, които си разменят днес четирите партии са грозни, защото показват, че са знаели, но са си мълчали за много проблеми. Радев е най-популярният политик и представлява институцията с най-високо доверие. На последните избори за държавен глава се видя, че 95% от избирателите на БСП го подкрепят. Веднъж вече допуснахме тежка грешка – БСП мълча няколко месеца, когато той обяви, че се кандидатира за втори мандат. Днес се прави същата грешка. Не Радев, а БСП отива на избори и упреците към него няма да помогнат за резултата ни.“.

 

На въпрос за предстоящите избори Станишев отговори, че „през последните години БСП беше хвърлена на чуждо поле да се бори с националистите и патриотарите. Най-силното решение за партията ще бъде  да се върне на свой терен. Да излезе със силна икономическа и социална програма, която да предотврати фалита на предприятия и загубата на стотици хиляди работни места. БСП трябва да има своя физиономия, да води хорото, както се казва. В четворната коалиция ПП иззе социалната роля на БСП, повечето предложения бяха огласени от финансовия министър, а голяма част от социалните мерки не се почувстваха, защото вече са изядени от инфлацията. Хората са изплашени за своя бит, отопление и дали ще могат да си платят сметките. Фокусът на всички в предстоящата кампания трябва да бъде да защитят хората.“, заяви лидерът на европейските социалисти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени