FACEBOOK

Спряха санирането – има пари за минимална пенсия 300 лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова спря Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.


Въпреки че парите са предвидени в Бюджет 2017 и са над 1 милиард лева, това не е лоша новина, защото сме видели само един голям саниран блок, а тече втората година от програмата. Според МРРБ 300 от 70 000 панелки в България или по-малко от 0,5 % са санирани, работело се по 2000 или 3% от всички. За сметка на това близки до правителството и кметове фирми се радват на подчертано внимание. Новината е добра и защото според изчисленията на Владислав Горанов милиардът за саниране е колкото парите за увеличение на пенсиите. Така може минималният доход на възрастен човек у нас да стане 300 лева, което е границата на бедността. Дано при второто четене на Бюджет 2017 парите да отидат за добра кауза.


Павлова обясни, че програмата спира, защото средствата са свършили и не можела да гарантира приемственост от страна на новото правителство. Но според думите на премиера в оставка Бойко Борисов отпреди дни парите са гарантирани и за тази, и за следващата година.
А по време на двата тура на президентските избори Павлова заяви, че за следващата година е предвиден още 1 млрд.лв. за програмата за саниране, които са заложени проекта на бюджет за 2017 г.


Нещо повече каза, че "ще настоява тя да се реализира, да продължи напред в годините, защото е важна за хората".
Преди нея обаче заместникът й Николай Нанков, отново по време на предизборна обиколка, обяви, че програмата за саниране спира, ако председателят на парламента Цецка Цачева не спечели президентските избори.


Всъщност това може да е знак и за подкрепа от страна на ГЕРБ към проекта за създаване на ново правителство в рамките на този парламент с помощта на Патриотичния фронт, чието условие е 300 лв. минимална пенсия. Днес лидерите на родолюбивите формации са на консултации с президента Росен Плевнелиев. Проектът им вече се ползва с подкрепата на министри в оставка, а това значи и лидери на партии от Реформаторския блок.


Интересен факт е, че правителството на Бойко Борисов в оставка все още не е превело и на държавната Банка за развитие предвидения един милиард лева за подписаните тази година 2019 договора. Очакванията са това да се случи до края на годината.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени