FACEBOOK

Спрете дискриминацията на българи в Р.С. Македония: Радев

„Подкрепям отправените призиви в писмото на наши сънародници от Р.С. Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране”, заяви президентът Румен Радев. Той призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на българския държавен глава е мотивирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от РСМ, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране.

„Над 100 хил. граждани на РСМ имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Очаквам тези обективни факти да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ”, призова Радев.

„Българските институции трябва да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за заявяващите открито българската си идентичност”, настоя още президентът.

„Институциите в югозападната ни съседка следва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право”, категоричен е дърбавният глава.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени