FACEBOOK

София изгуби сума пари от протеста на 300 „миньори”, докарани със столични автобуси, не гъкнали, че 40 млн. потънаха от мините във ФК Берое, а преговорите с ЕС по въпроса им бяха 2011-18 г.

Десетки хиляди лева изгуби изпадналият във финансов колапс заради скока на цените на тока и горивата Център за градска мобилност, тъй като паркингът пред Националната художествена галерия – една от най-печелившите части на Синята зона, беше кой знае защо и по чие решение безплатно окупиран от автобуси и микробуси, превозили около 300 протестиращи „миньори”. Още повече, те се побраха в пространство с дължина десет и дължина около двадесет метра пред входа на Министерския съвет. По-голяма част от транспортните средства, както 19 минути видя на място, а личи и от снимката, не бяха със Старозагорска регистрация, както би било логично, предвид това, че уж идват от Марица Изток, а предимно със софийска, пловдивска, даже плевенска, я също ямболска и пазарджишка. Не е нужен много акъл, за да се прецени, че при тези цени на горивата никак не е рентабилно човек да извърши 2 празни курса заради 2 полупълни, ако наистина превозва хора от Гълъбово до София. Направо е разоряващо и за фирмаджията, но и за заплатилите услугата. Сериозен разход е това плащане на около 19 возила с различна вместимост, като се прибавят и дневните и пътните, които някой е платил на хората. Разходът е поне 50 000 лв. Ако бяха 3000, както заплашваше Пл. Димитров от КНСБ, харчът, платен незнайно от кого, щеше да се измерва в стотици хиляди лева.

Странно е, че същите не протестираха през последните 10 г., че над 40 милиона лева от парите на мините потънаха в ламята ФК Берое – единственият държавен футболен клуб в ЕС, а вероятно и на Стария континент. Това са годишните заплати на всичките няколко хиляди миньори в Марица Изток.

Същите не протестираха, че от 2011 до 2018 г., когато ЕС преговаряше с България по закриването на въгледобивния отрасъл. И, за разлика от държави като Полша, нашата не защити техния поминък, не поиска и адекватни компенсации и развиване на нови бизнеси за хората в пострадалите райони. Не протестираха и синдикатите. Може би, защото съпругата на лидера на КНСБ, както 19 минути навремето разкри, е директор на възлова дирекция в светая светих на миналата власт – нейната главна бухалка НАП.

Кристиян Георгиев


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени