FACEBOOK

Първи проблеми с лечението на деца в чужбина след прехвърлянето му към НЗОК

Здравната каса не иска да плати престоя между две операции на дете зад граница, за да спести пари

Две специализирани комисии на Здравната каса (НЗОК) поеха от април функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. След закриване на Фонда към НЗОК бяха прехвърлени 146 неприключили заявления.
За месец и половина след промяната вече има оплаквания от родители на деца, чакащи за лечение в чужбина.
Пенка Георгиева – председател на пациентската организация Заедно с теб и бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, сподели пред БНР информация за два такива случая, като разказа по-подробно за единия:

„Майката е родител на дете, което се лекува по Фонда, преди да се закрие, бе получила одобрение – от 34 члена на Обществения съвет… и двама външни експерти, назначени с министерска заповед. Първата от операциите на детето, което е с проблеми в гръбначния стълб, е извършена.

За другата – майката среща изключителни затруднения, след като Фондът премина към НЗОК. Накарали са майката сама да води кореспонденция с болницата, а тази логистика трябва да бъде осигурена от НЗОК. Обясненията за това от Здравната каса били, че случаят на детето е сложен, че идва от Фонда, че служителите им са малко и не могат да се справят. Което е изключително тревожно“, каза Пенка Георгиева в предаването Преди всички на програма Хоризонт.

„Майката е принуждавана да подпише декларация за отказ от финансиране на престоя между двете операции, тъй като от НЗОК смятат, че трябва да пестят. А майката е предоставила писмо от болницата, че детето не може да пътува до България“, добави Георгиева.

И продължи: „Първите ми впечатления вчера от разговорите, първоначално със служителите на НЗОК за тези две деца, са, че цари хаос. Дирекциите, които се занимават с децата, са три и не могат да ми кажат към коя да се насоча, за да се реши проблемът на детето…".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени