FACEBOOK

Прокуратурата разследва едва 23 от 746 проверявани къщи за гости

След близо девет месеца проверки прокуратурата е започнала едва 23 разследвания за къщи за гости, при които са декларирани неверни данни, стана ясно от официално съобщение на държавното обвинение във вторник, съобщава Свободна Европа. Въпросните производства ще бъдат взети на специален надзор от съответните апелативни прокуратури в страната по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

През миналия април неговият предшественик ​Сотир Цацаров нареди проверка на 746 къщи миналия април. От прокуратурата допълват, че "по всички останали случаи продължава извършването на проверки" без да се споменават подробности.

Най-много от образуваните досъдебни производства се наблюдават от Софийската градска прокуратура – 11, три са образувани в Монтана, а по едно има в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Силистра и Варна. Кои са запозорените по тях и дали вече има повдигнати обвинения на някого, разследващите не уточняват.

До масираните проверки на къщи за гости, финансирани с европейски средства, се стигна, след като разследващият сайт "Биволъ" съобщи, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва като лична резиденция такъв обект. Той първоначално отричаше, но след това подаде оставка и стана обвиняем.

Обвинения по неговото дело получи и 25-годишната Ана Димитрова, за която прокуратурата съобщи, че формално е била собственик на къщата още преди да стане пълнолетна. Тя бе привлечена към наказателна отговорност за деклариране на неверни данни с цел да получи евросредства. Делото срещу двамата бе внесено в Окръжния съд в Благоевград, но всички местни съдии си направиха отвод. Очаква се Върховният касационен съд да определи къде да се гледа делото.

Впоследствие Държавният фонд "Земеделие" преразгледа всички европроекти за къщи за гости и през миналия ноември съобщи, че бенефициентите по 253 от тях трябва да върнат над 46 млн. лв.

Източник: Свободна Европа


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени