FACEBOOK

Осъдиха невинен българин за трафик на мигранти в Гърция

85-годишен българин е осъден на 27 години затвор и глоба от 53 000 евро за трафик на мигранти в Гърция. Абсурдното в случая е, че мъжът никога не е стъпвал в южната ни съседка. Човекът бил обвинен, че превозвал бежанци с камион, който си купил в Швеция. Според него и близките му цялата мистерия се крие в нещо много просто – открадната лична карта.

„На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите. Веднага отидох в полицията. Блокирах си дебитната карта. Направих си снимка за нови документи. След месец и половина ме извика прокурор и ми каза, че имам регистриран камион на мое име и съм прекарвал мигранти", разказа осъденият Никола Милчев в ефира на "Здравей, България".

„Получихме първата призовка през 2016 г. Изпратихме писма до всички институции в страната. Казаха ни да си наемем адвокат”, заяви Илияна Каменова, внучка на потърпевшия.

„Свързахме се с врачанската прокуратура. Баща ми даде показания. Казаха му да не се притеснява. Няма как с 300 лв. пенсия да плащаме за адвокат. Не пожелавам на никого да преживява такъв шок. По най-бързия начин намерихме българска адвокатка, която работи в Гърция. Преди дни спечелихме дело за мярката за задържане под стража”, коментира дъщерята на Никола - Паулина Каменова.

Казусът коментира и омбудсманът Диана Ковачева.

„Става въпрос за фрапантен и шокиращ случай. Това е системен проблем. Стана ясно, че никой не е застрахован от такова нещо. Разбрах за казуса миналата есен. Веднага сезирахме Министерството на правосъдието и това на вътрешните работи. Те ни информираха, че незабавно личната карта на мъжа е била обявена за невалидна. Свързахме се и с генералния консул в Солун, който оказа пълно съдействие. Г-жа Екатерина Захариева също реагира. Преди присъдата изпратихме необходимите документи на гръцките власти. Това стана през септември”, поясни Ковачева. И допълни, че се надява през април мъжът да бъде оправдан.

„Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този мъж. Глобата от 53 000 евро обаче няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна група, за да бъдат анализирани подобни случаи”, заключи омбудсманът.

При очевидна съдебна грешка българският съд има правомощия да се намеси и да спре екстрадирането, поясни омбудсманът, но в конкретния случай има достатъчно аргументи да се смята, че делото през април ще докаже невинността на възрастния човек.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени