FACEBOOK

Няма винетки на промоция, нито 3 лв. по-скъпи: държавна такса са

Ако някой ви каже: „Намерихме начин да продаваме винетки без държавата”, както се чу преди дни, той не казва истината. По една проста причина: винетките са държавна такса.

Това е все едно някой да ви предложи да плащате на него данък общ доход или ДДС, вместо на НАП.
Винетката е новото име и съдържание на стария пътен данък. И толкова.

Тя е държавна и само държавата може да я събира. А без да я платите на държавата, няма как да ползвате нейната система от пътища и тол.
Смисълът е прост: вземат се пари от онези, които използват пътищата, за да бъдат поддържани същите тези пътища. Именно по тази причина новите магистрали бяха финансирани от Европейския съюз.

В тях се влагат пари, от които 80% са ни подарък, за да се възвърнат повече пари от експлоатицията, да се открият повече работни места, а в следващите години да се правят нови пътища и да се осигуряват старите, без отново да са необходими дотации.
Винетки на по-висока цена също няма. Както няма как да платите на някого по-висока такса Битови отпадъци, каквото и да ви обещае - дори, че ще бъде чисто като в коронавирусна лаборатория.

Винетка на промоция, която да оправдае 3,5 или 100 лв. повече от изискваните от държавата пари за нея, не е възможна по същата причина – цената е фиксирана от съответните органи по законите на страната. И даже най-красивата жена не може да я пусне в пакет с вафли, бонбони или абонамент за вестник НЛО. Тя може да иска, но не може да го направи.

Продажбата на електронни винетки в България е възможна само от официалните партньори на Агенция Пътна инфраструктура при доказана съвместимост с тол системата според действащото българско законодателство и на определените от държавата цени.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени