FACEBOOK

Над 90% излъгани от властта инвалиди

Само 12 000 от над 120 000 хора с увреждания с право на пълна помощ вземат обещаните от властта 198 лв. месечно. Хора с едни и същи увреждания и нужди получават съвсем различни по вид пенсии заради поправките в закона, пише Сега. Новата помощ съвсем не е според обещанията на кабинета, като вече са подадени десетки сигнали на потърпевши граждани до институциите. По 87 лв. получава мнозинството от хората с ТЕЛК у нас.

Според промените в закона държавата плаща подобна сума на 123 550 души от общо 162 800 регистрирани. Едва 12 932 с над 90% увреждане са получили право на максималната помощ от 198.36 лв., с които се хвалеше МС. Други 26 318 лица със същите характеристики, но с пенсия за инвалидност поради общо заболяване получават 104.40 лв. Припомняме, че от м. г. до началото на т.г. преминаха многобройни протести на хората с увреждания и техните близки, които организираха стачки пред МЗ и в цялата страна. Те настояваха за адекватни промени в закона за ТЕЛК.

Поправките обаче пратиха болшинството инвалиди в далеч по-леката категория не заради степента на техните увреждания и нуждите им, а заради вида на пенсията, която получават. От максималната помощ са лишени хиляди българи, които освен над 90% увреждане имат нужда и от чужда помощ.

Според новия Закон за хората с 50% увреждане и повече получават от т.г.финансова подкрепа, в която се обединиха досегашните целеви добавки. Размерът на подкрепата е между 24.36 и 198.36 лв., но не зависи само от степента на увреждането и нуждата от чужда помощ, а и от вида на получаваната пенсия. Така лице с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност трябва да получава 198.36 лв. Ако обаче същото лице получава наследствена или обикновена пенсия за осигурителен стаж и възраст, взема само 87 лв. А ако има една година стаж и получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване, му се полагат 104.40 лв. Някои от тези пенсии са с няколко лева разлика, но водят до над 110 лв. спад в получаваната помощ.

В тази група са попаднали и военноинвалидите - хората, които получават пенсия, тъй като са пострадали по време на наборна военна служба, служба в запаса или в резерва, както и при оказване съдействие на въоръжените сили. По данни на техните съюзи 181 души с пенсия за военна инвалидност, над 90% увреждане и право на чужда помощ са разпределени в по-ниска категория и получават 87 лв. вместо 198 лв.

Припомняме, че при приемането на закона социалният министър Бисер Петков обещаваше значително по-висока подкрепа именно за най-уязвимите хора. "Идеята е сумата за хората в най-тежко положение с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние, да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие", обясни тогава министърът. Много от тези хора обаче ще получат значително по-ниска сума от очакваното.

Според статистиката на НОИ към края на март т.г. 76 154 души с над 90% увреждане получават добавка за чужда помощ. Това са хората, за които се смята, че са в най-тежко положение и не могат да се справят сами с ежедневните си нужди. От тях обаче само 12 932 са попаднали в групата за най-високо подпомагане от 198.36 лв. месечно, защото останалите получават не социална пенсия за инвалидност, а друг вид - наследствена, за военна инвалидност и пр., показват данни на Агенцията за социално подпомагане.

Сега припомня, че разграничението на хора с едни и същи увреждания, но различни пенсии се разминава с други текстове в същия закон. Чл. 69 гласи, че "финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента: месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането и целеви помощи съобразно вида на увреждането". В същото време от статистиката за отпуснатите помощи на АСП става ясно, че за мнозинството хора именно видът на пенсията се е оказал решаващ фактор.

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени