FACEBOOK

Нагъчкани болни с пневмония без WC в клиника се облекчават в съдове при 5,5 млрд.лв. бюджет за здраве 2020: К19-мерки ли?

Нашият читател Нешо Стоянов Гечовски разказа каква страшна картина извън ковид – отделението на една софийска болница е преживял като не така ВИП болен – белодробен. Лекувал е пневмония в Пулмология. Личната му история показва, че се губи смисълът всички да спазваме мерки, ако в клиниките ни няма елементарна хигиена и също, че не ние сме виновни за заразяването и смъртта на лекари с вируса, а немарливостта на собствените им директори.

Същите, които не използваха лятото, за да разделят в отделни сгради или крила с отделни входове инфектираните от останалите болни и затова сега затварят целите здравни заведения, оставяйки без шанс хората с наистина тежки заболявания, които не са К19 – явно не са ни важни. Ще разберете също, че по наредба на Министерството на здравеопазването, която не е променена дори в извънредната ситуация, на 10 болни се полагала 1 тоалетна в болница у нас: в Европейския съюз в 21 век.

Мерки, казвате, дистанция, маски...Колкото и маски да носят хората, при една тоалетна – възможно най-заразното място, на десет и повече души – смятайте персонал, посетители, за какво предпазване изобщо може да се говори?! И същите тези, които управляват здравеопазването с 5,5 млрд.лв. бюджет тази година, над 30 млрд. лв. само при Борисов, управляват и държавата, нагло ни поучават от екрана и ни винят за своето безхаберие...

„Бях на лечение в Пета градска болница за белите дробове на 4-ия етаж. Бях настанен в стая №9. Бяхме четирима пациенти. Леглата бяха в трагично състояние. В стаята нямаше санитарен възел. Питах къде можем да уринираме – дадоха ми пластмасова кутия. За ходене по голяма нужда – в другите стаи, а на две стаи имаше 1 санитарен възел.

Там бях на лечение 6 дни.

Имало Наредба №49 на Министерството на здравеопазването за един общ санитарен възел на 10 болнични легла. Това е отговорът на Стаоличната РЗИ.
Аз съм човек с нормална психика и не мога да възприема тази наредба. Това е безотговорно отношение към пациентите.

Ние сме европейска държава и трябва да имаме европейско здравеопазване. Недоброто през последните 30 години доведе до унищожаване на нацията.
Доколкото съм осведомен, в Централния софийски затвор в едно помещение пребивават по двама и имат санитарен възел”.

Пациентът е получил отговор на същото това писмо от зам.-министъра Бойко Пенков, който тези дни обясни, че проблем с леглата в болниците ни няма – 40 000 са, няма хора. Той му е отговорил, че е препратил жалбата му към СРЗИ. И толкова.

Оттам с оптимистичен тон в стил „Какво толкова се оплакваш”, са написали: „Спазени са изискванията на Наредба № 49 от 18.10.2010 г.”.
На тези безсмъртни чиновници само ще припомним хипократовата клетва:

„Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.”.

Виж писмо ТУК!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени