FACEBOOK

Министър не е отстранен въпреки разследване и МОН крие колко милиона дава на Просвета – София

Въпреки започнатото още преди седмици разследване срещу министъра на образованието Красимир Вълчев за конфликт на интереси, той продължава да не бъде отстранен от поста си. А това е задължително, за да не може да оказва натиск и да може да се достигне до резултат от това проучване на КПКОНПИ, което ще развие прокуратурата. Както сочат документите – декларации на самия министър, справки от Търговския регистър и имотния регистър, налице са голям брой нарушения на закона.

Ето и пример как министърът пречи за достигане до обективната истина като принуждава ведомството да я крие:
Министерството на образованието и науката продължава да крие, вече трета седмица, въпреки настояването и от Министерския съвет, простите отговори на въпросите за финансирането от ведомството на издателство Просвета – София по две линии.

Едната са парите, които се дават на училищата да купуват неговите учебници и учебни тетрадки – една от тях е прословутата за 7-и клас, от която МОН даде на изпита за влизане в гимназиите уж „непознат текст”, за да подчертае още веднъж обвързаността с издателството.

Другата линия е финансирането на фондацията на Просвета – София със същото име от Центъра за развитие на човешките ресурси – евроагенцията на МОН, което според сигнал, който получихме в редакцията е 751 452 евро. Напомняме, че неправителствената организация е оглавена от кумата на министъра, която е и съдружничка на неговата съпруга в консултантски бизнес.

Казусът стигна до парламентарно питане

Депутатката Ирена Анастасова от БСП за България попита министър Вълчев какви мерки ще предприеме и счита ли, че има равнопоставеност между учениците , след като откъсът от романа Задача с много неизвестни от братя Мормареви, по който седмокласниците писаха преразказ на националното външно оценяване по БЕЛ на 15 юни, го има в учебна тетрадка по БЕЛ на издателство Просвета, за което 19 минути писа. Припомняме, че Вълчев е кум на изп.дир. на фондацията на издателството. Нейният въпрос и неговият отговор могат да бъдат на 19min.bg.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени