FACEBOOK

Мая внесе предложение за премахване лимитите на НЗОК

Шефът на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се премахват лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения.

С промените отпадат всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с които НЗОК разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите.

Законопроектът отменя и забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях.

В мотивите Манолова посочва, че заради тази забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с COVID-19, а НЗОК не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност.

"Това доведе до абсурда повече от половината болнични легла да са незаети и в същото време да се отказва хоспитализация на болни в критично състояние. Стигна се до там десетки болници да водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност", подчертава тя и допълва, че в няколко свои решения Върховният касационен съд обяви налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на самата Конституция.

Манолова е категорична, че трябва да се действа незабавно, предвид рекордните нива на смъртност в България, достигнали рекордни стойности от 17,8 на 1000.

"И преди пандемията беше ясно, че лимитите на болниците, наложени през 2015 година, влошават качеството на медицинската помощ, създават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК", пише още Манолова в мотивите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени