FACEBOOK

МВР с нови мерки срещу пияните и дрогираните шофьори

Нарушителите по пътищата ще получават наказания дори и когато откажат изследване в болница. Освен това ще плащат от джоба си кръвните проби. Правилата са разписани в нова наредба на МВР и здравното министерство, която вече е в сила, съобщиха вчера от БТВ.

Методиката, по която се вземат кръвни проби от пияните и дрогираните шофьори, се променя изцяло. От всеки нарушител ще се взема контролна проба, която ще се съхранява 12 месеца. Ако недоволните ги оспорват в съда, ще се прави втори тест в две различни лаборатории. И не от един от един лекар, както беше досега, а от комисия. Така ще се сведе до минимум рискът пробите да се подменят.

Ако пиян или дрогиран шофьор откаже кръвна проба, ще минава на тест със стационарен дрегер. Това са само част от новите правила, които няма да позволят на нарушителите да се измъкват от наказателна отговорност. „Заигравката беше, че се оспорваше абсолютно всичко. Оспорваше се кой е взел пробата. Оспорваше се с какво е почистено мястото, в което е забита иглата. Оспорваше се съдът, в който се съхраняват”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Експертите отчитат и бум на шофьорите, които карат дрогирани. През 2016 г. най-много са хванатите да шофират след употреба на канабис и амфетамини, а най-голяма е групата на нарушителите, които са между 18 и 24 години. С други думи, най-неопитните нарушават правилата най-често.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени