FACEBOOK

МВР се оплака пред ЕП за насилие от протестиращите

Вътрешният министър Христо Терзийски изпрати на евродепутатите три клипа с подбрани кадри , които показва единствено агресивни действия на протестиращите срещу полицията в центъра на София. Така той отговаря на въпроси за побоя над журналисти и полицейското насилие по време на демонстрациите в столицата, предаде eurocom.bg. Терзийски спестява на евродепутатите кадрите с брутално полицейско насилие, които подействаха като катализатор на гражданските вълнения от първите дни на протестите срещу правителството и главния прокурор.

Подбраните полицейски видеоклипове на вътрешния министър са съпроводени с негова позиция, в той говори за множеството закононарушения, извършени от протестиращите

Терзийски се обяснява заради въпросите на членовете на работната група за медиите в ЕП. Евродепутатите искаха информация за случаите на полицейско насилие върху журналисти по време на демонстрациите и най-вече за побоя върху журналиста на свободна практика Димитър Кенаров.

“Усилията и стремежът на политическото и професионално ръководство на МВР изцяло са насочени към гарантиране на сигурността, независимостта и пълната законова защита на журналистите, които отразяват публични събития или протестни прояви на територията на Република България“, казва Терзийски.

Вътрешният министър обяснява как по време на някои от протестите е имало грубо нарушаване на обществения ред, блокирани са кръстовища, издигани са палаткови лагери и „барикади“ по централни улици.

Терзийски разказва, че по време на големия протест на 2 септември, когато е пребит Кенаров, действията на протестиращите са ескалирали още от сутринта.

“Служители на МВР бяха пръскани с лютиви спрейове, замеряни с бали сено и слама като бяха правени и неколкократни опити да бъдат запалени, замеряни с павета, бутилки и други тежки предмети, удряни с метални тръби и дървени колове, обстрелвани със самоделни взривни устройства“, казва Терзийски.

По информация на министъра са пострадали над 100 полицаи, а много от тях са приети за лечение в болница. Той споменава и за пострадали протестиращи граждани, но не казва колко. В крайна сметка Терзийски не отговаря какво става с разследването за побоя над Кенаров, защото то продължавало.

“Надявам се, че с това писмо и с приложените към него видеофайлове съм предоставил достатъчно информация по поставените от Вас въпроси“, казва Терзийски.

Виж видео ТУК!

Виж видео ТУК!

Виж видео ТУК!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени