FACEBOOK

Историческият бг спор с Македония е бутафория, не Гоце, а Борисов е причината: Монд и Евронюз

"Ами ако историческият спор е само бутафория?", пита днес парижкият вестник Монд в статия под заглавие "Защо България не желае Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз?".

След като излага българските аргументи, като се позовава на агенциите Франс прес и Ройтерс, вестникът отбелязва тяхната мъглявост и прибягва до мненията на странични наблюдатели. "За Ангелос Хрисогелос, изследовател към мозъчния тръст Чатъм хаус, цитиран от Евронюз, „повечето искания на София към Северна Македония са свързани с мъгляви въпроси за идентичността и историята и отразяват необходимостта за българското правителство да заеме силна националистическа позиция заради вътрешнополитически съображения”.

Вестникът пише: "Анализаторите осъждат познатата тактика на Балканите емоционално да се припомнят исторически конфликти за спечелване на точки преди изборите, насрочени за следващата година в България. От средата на 2020 г. обаче масови протести срещу "мафиотската диктатура" разтърсиха страната, най-бедната и корумпирана в Европа според неправителствената организация Трансперънси интернешънъл, и многократно издигнаха искане за оставка на нейните лидери."

Изводът е: "София изкарва на преден план историческия спор с малката си съседка, само колкото да оправдае ветото си срещу започването на преговори с нея за членство в ЕС".




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени