FACEBOOK

Искаме повече държавна грижа за културата: Нинова

„Искаме повечедържавна грижа за културата”, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова.
“Левицата има яснота какво и как да се направи в сферата на българската култура и духовност. Решени сме в няколко конкретни стъпки да започнем преодоляването на проблемите в сферата“, посочи тя.

Основен приоритет за партията е отделяне на не по-малко от 1% от БВП на България за култура. Това ще доведе до оздравяване на сектора, който е един от най-засегнатите от К19 кризата и системно недофинансиран през последните години.

Социалистите предвиждат приемане на 4 закона: за защита и употреба на българския език; за културното наследство; за сценичните изкуства; за развитие на българската книга, кино и пластични изкуства. Левицата настоява и за осъвременяване на Закона за народните читалища по посока на начина на финансиране и утвърждаване на традиционните читалища с дълга история като стълбове на културата и духовността на местно ниво.

БСП предлага и създаването на шест ключови творчески фонда в различни сфери, които ще работят на проектен принцип.

Не на последно място, в програмата се залага дигатилизация на съдържанието на фондовете на българските библиотеки с цел максимално широк достъп до тях за цялото общество.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени