FACEBOOK

Имаме газ само за май, купете си бойлери: Източник от най-високо ниво

Вчера редица български компании получиха писма от газоснабдителите си за прекъсване на подаването. В същото време правителството уверява, че имаме достатъчно синьо гориво за месеци напред. Каква е истината?

„Реално разполагаме с достатъчно количество газ поне за топлофикациите само за месец май. По-нататък разчитаме, че наистина ще приключи в срок през юни работата по интерконетктора с Гърция, но не е ясно коя точно ще бъде датата, а също дали той веднага може да влезе в експлоатация и какъв точно обем синьо гориво ще може да осигуряваме допълнително по него”, коментира пред 19 минути източник от най-високо ниво в администрацията, който директно е зает с темата, а не му я преразказват.

Попитахме от името на гражданите на София, които разчитат да получават централно топла вода – 1 млн. души в над 400 000 домакинства, означава ли това, че който няма наличен, е добре да си купи бойлер, източникът ни посъветва: „Определено”.

Важен е и въпросът с цената на газа. Вицепремиерът Асен Василев обяви очаквания, че неруското синьо гориво ще ни струва 20% по-скъпо, но специалистите прогнозират поне 30%. Това автоматично означава нов скок на котировките на парното, което без друго вече неколкократно, на големи подскоци, увеличи цената си през последната година.

Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени