FACEBOOK

Затвор за депутат от ГЕРБ с няколко семейни еврокъщи за гости

„Димитър Гамишев е осъден ефективно на 2 години. Ще лежи в Самораново”, съобщи на редакционната поща читателката Красимира Брингова, а от управляващата партия потвърдиха безрадостната новина за депутата от ГЕРБ в този парламент, при чиято оставка на 28 март 2018 г. Цветан Цветанов обяви, че постъпва достойно.

Сигурно, защото двамата имат общ приятел – бизнесмена Шапков, който взе поръчка за 6,4 млн.лв. за обзвеждане на държавната администрация, без да е крупен производител или търговец на мебели, по специална покана от правителството, и за когото се говори, че е правил ремонта и обзавеждането, след като Цветанов получава на шпакловка новия си апартамент на ул. Латинка с ВИП асансьора. Шапката беше и сътрудник на депутата от ГЕРБ, както личи на сайта на парламента.

Интересно е, че фамилията на Гамишев има няколко къщи за гости, в които са налети поне 700 000 лв. – 2 по европрограмата през ДФЗ, държани от снахата, една от бащата на депутата, която си е цял хотел, и една на съпругата му – всичките в безмилостно застрояваното красиво старо село Лещен.

Гамишев беше принуден да напусне Народното събрание, след като се оказа, че през 2016 г. е прехвърлил фирма на малоимотно лице. „Това е с единствена цел – да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ, както това непрекъснато се прави от опозицията. За пореден път ГЕРБ дава пред гражданите ясно и точно послание как трябва да функционира една истинска демократична и отговорна за делата си партия. И при най-малкото съмнение в народни представители, те сами депозират оставката си, не чакат да приключат проверките и не се крият зад имунитети“, обясни депутатът от ГЕРБ, бивш СДС-кмет и още по-екс комунист Спас Гърневски мотивите за подадената оставка. Според БСП фирмата на Гамишев дължала на близо 200 хил. лв. „За нас е пълна загадка как е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията, след като тя е сред големите длъжници на страната“, казаха червените.

И наистина, по закон това е забранено на агенцията, подчинената тогава на сегашния външен министър и вицепремиер по правната реформа Екатерина Захариева.
Фамилията на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев усилено разширява хотелиерския си бизнес в гърменското с. Лещен. Преди няколко години по програмата за селски райони снахата на Димитър и Боянка Гамишеви – Ангелина, получи 300 000 лв. за къща за гости в селото. Като управител тогава на фирма Ники тур-99 Д. Гамишев вдигна в Лещен 2 къщи – Лещенски рай и Лещенски перли, а същата фирма, вече управлявана от бащата на ексдепутата Никола Гамишев, подаде молба за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива /КПИИ/ да направи на съседен парцел механа и зона за релакс.

КПИИ позволява да се проведат съвместно процедурите по устройствено планиране и по разрешаване на строителството и се използва от инвеститори, които имат намерение незабавно да реализират планирания строеж. Той започна преди да има разрешителни – вероятно случайно, но е възможно и с дебелите властови връзки на ГЕРБ-ера.

Поисканото от Гамишев разрешително да се измени планът на застрояване на терена от Жилищно застрояване в Къщи за гости, механа и релакс е подадено в община Гърмен на 4 септември т. г., още на следващия ден е одобрено от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а на 4 октомври е получило ОК и от финалната инстанция – кмета на община Гърмен Минка Капитанова, която се води от ДПС.

Освен в Лещен, сем. Гамишеви работят и по разширяване на хотелиерския си бизнес в хаджидимовското с. Гайтаниново. Там съпругата на ексдепутата – Боянка, също има 3-етажна къща за гости с 400 000 лв. по европроект. Наскоро тя заяви намерението си да добави към нея открит басейн. След като напусна 44-ото НС заради скандал с прехвърляне на фирма с данъчни задължения към малоимотен „бизнесмен” от Северна България, Д. Гамишев се захвана здраво със семейния бизнес.

До момента официално името му не фигурира в нито една от фирмите, които преди краткия му парламентарен стаж бе принуден да припише на роднините си, но според съгражданите му той върти както къщите за гости, така и строителните фирми на фамилията Гамишеви и днес, а връзките му с ГЕРБ изобщо не са прекъснати, като дори и в този момент, този достоен човек, според Цветан Цветанов се опитва да прави кампанията на ГЕРБ за предстоящите евроизбори, като често е забелязван в циганските махали в югозапада на България, пишат местните медии.
Заради семейния хотел в Лещен се сече вековна гора, напълно се нарушава равновесието в архитектурно-историческия резерват, публикува в социалните мрежи художникът Чавдар Гюзелев - син на големия български бас Никола Гюзелев. С видно възмущение и недоволство той изразява своята позиция за тази инициатива с думите:

"Лещен. Четириетажен хотел?!?!?! С асансьор. Кой е разрешил подобно безумие? На кого може да хрумне подобна кретения? Абсолютна съсипия...И това не е краят, дебилиадата продължава!"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени