FACEBOOK

Завой за 4,5 млн.лв. унищожи 2000-годишна вила на АМ Струма, купиха БАН с 3,1 млн. лв.

Римска вила на почти 2000 години падна жертва на магистрала Струма, въпреки всички обещания и хвалби лично премиера Борисов. Насред широкото равно поле явно не се е намерило друго място, та точно оттам мина пътят със завой за 4,5 милиона лева – също истинско чудо на финансовото изкуство!

Трудно е да се обясни, но фактите говорят следното: по план, за да мине през Скаптопара, магистралата трябва да направи ненужен завой. А за да пощади разкопките, просто трябва да продължи в права линия, минавайки през голо поле с трева. На теория, това поле се води стадион, който е частна собственост. На практика, както е видно от снимките, там няма нищо. И властта избира трудния и разрушаващ, вместо лесния начин. Но пък в нечии джобове се наливат 4,5 млн. лв., докато реалната стойност е няколко пъти по-ниска.

Сайтът OFFNews.bg. разкрива, че става дума за римската вила, придобила известност като обекта Скаптопара (наследник на тракийско селище със същото име), която имаше лошия късмет да е била построена около III век сл. Хр. на същото място, където трябва да мине Лот 3.1 на Струма.

Откритието стопира строежните дейности и 150 работници и 31 археолози започват спасителни разкопки. Те откриват, че селището, разположено източно от Благоевград и в непосредствена близост до с. Покровник, всъщност е втората по големина римска вила в страната след тази при Чаталка, Старозагорско и по-значима от Армира, която влиза във всички списъци на Топ 10 туристически атракции в България. Обектът заема площ от 6000 кв. м и съдържа в себе си добре запазените останки на архитектурни детайли (мраморна украса), подово отопление (хипокауст), четири периода на обитаване, свидетелства за производствена дейност (20 пещи за строителна керамика), 40 помещения, запазена водопроводна система, огромно количество находки (включително и останки от тъкани), военна диплома и пр.
Разкопките предизвикват голямо вълнение в Благоевградска област, където хората се надяват, че ще могат да ги превърнат в туристически обект, още повече с новия път досами него, който да оживи икономически региона на прословутия с кмета си Симитли. Да се запазят останките, да бъдат покрити с навес и да се изложат част от множеството находки или техни реплики. Научната общност също остава благосклонна към Скаптопара (въпреки че се спори дали това наистина е тракийското селище, или е друга римска вила) и изглежда, че Струма все пак ще го подмине и обектът ще се запази.

А това въобще не е трудно, даже е и по-лесният вариант, както вече изяснихме.
Решението дали обектът има значима историческа стойност и трябва да се запази се взема еднолично от Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ), и по-конкретно от неговия директор, който по това време е доц. Людмил Вагалински. Макар дълго време сред археологическата общност (и сред местните общинари и жители) да битува мнението, че обектът ще се запази – на 26.04.2018 г. НАИМ издава становище, с което на практика обявява по-голямата част от Скаптопара за безинтересна и нетрайна, давайки зелена светлина за разрушаването му (изявлението на НАИМ може да бъде видяно по-долу).

Нещо, което хвърля голяма част от археолозите в потрес, но не и багерите и бетоновозите, които започват да действат светкавично, като към момента половината обект е изринат и бетониран. Унищожен завинаги.
Прекъсваме разказа на колегите, за да заподозрем, че зад резкия завой в мнението на шефа от БАН със сигурност стои идеята колко скъп ще излезе на данъкоплатеца завоя на пътя насред голо поле. Сега ще разберете и как мнение се търгува за 3,1 млн.лв.

Отново offnews.bg: ”Само от юли 2016 до август 2018 години, докато тече дискусията да се спаси или да се разруши римската вила на почти 2000 години, НАИМ е получил 17 обществени поръчки (възложени от АПИ, която дава парите за АМ Струма) за близо 11 милиона лева, докато целият държавен годишен бюджет, който се раздава за археологически разкопки в цялата страна, е около 2 милиона лева. Институтът е бил и единственият кандидат пред АПИ, явил се на конкурса, пренебрегвайки местните музеи, университетите и други организации. Две от тези поръчки се отнасят съвсем пряко за разкопките при Скаптопара – една за 611 970 лв. (с номер на ОП 878 от 23.03.2017) и втора за 2 489 916 лв. (с номер на ОП 929 от 21.08.17 г.). Или общо НАД ТРИ МИЛИОНА ЛЕВА”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени