FACEBOOK

Държавата ще финансира двойно скъпата авантюра с батериите

Спорният проект за изграждане на огромен парк с батерии за съхранение на енергия от ВЕИ набъбна с нови милиони и инвестиции. След като заложи 1,5 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост за закупуване на батериите, сега хазната се кани да уплътни инвестициията по втора линия – през Фонда за справедлив преход. По него ще бъдат осигурени пари за създаването на завод за производството на батериите. Така кръгът се затваря – с публични средства първо ще бъде подкрепен частен инвеститор за изграждане на завод, а после пазарът му ще бъде гарантиран от държавата с изкупуване на батерии от новосъздадено държавно дружество, което да експлоатира парка.


Намерението за финансиране на производството на батерии е записано в проекта за териториален план за справедлив преход на Стара Загора. Проектите с териториалните планове на трите въглищни региона Стара Загора, Кюстендил и Перник бяха апокрифни до последно, като са пуснати за обществено обсъждане на 2 август.


Планът за Стара Загора предвижда инвестиции в три стълба – „промишленост за устойчиви енергийни решения“, „Социална подкрепа и подкрепа за заетостта“ и „Разнообразяване на местната икономиката“. В рамките на първия стълб са предвидени за финансиране 6 схеми, сред които е и тази за изграждане на завод за производство и/или рециклиране на батерии. От текста става ясно, че публичната подкрепа ще е по две линии – финансиране както на оперативни, така и на капиталови разходи. "Подкрепата за оперативни разходи ще бъде приоритизирана, за да се осигури възможно най-голям ефект върху устойчивата заетост", се изтъква в текста.

Това на практика означава, че ще бъде покрита сериозна част от евентуална инвестиция, като за частния инвеститор ще остане вероятно някакъв дял от капиталовите инвестиции. Според плана финансирането ще се предоставя на конкурентна и открита основа, но по какъв точно начин ще бъде избран инвеститор, не е посочено. „Целта е да се привлекат един или повече големи инвеститори в областта на производството, да се осигури алтернативна заетост и да се гарантира енергийният преход на България. Очаква се инвеститорите да създадат мащабни местни производствени мощности. Такива съоръжения могат да действат като котвени инвеститори за останалата част от региона и да генерират преки и непреки ползи за заетостта. Очаква се те да изискват умения, тясно свързани с уменията на най-пряко засегнатите от прехода работници“, пише в териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Не става ясно защо е допусната уклончивост за вида на завода - за производство или за рециклиране на батерии.


От документа не се разбира и какво финансиране ще бъде насочено към целия регион Стара Загора и в частност – към схемата за изграждане на завод за производство и/или рециклиране на батерии. От Фонда за справедлив преход България чака 1,178 млн. евро, като към момента няма яснота за разпределението им по региони. Много е възможно публикуваните за обществено обсъждане териториални планове да не са публични в пълния си вид, защото са озаглавени като приложения и не са придружени от финансова рамка. Не е ясно дали плановете няма да бъдат променени от служебното правителство. Плановете бяха изготвени от PricewaterhouseCoopers Bulgaria.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени