FACEBOOK

Горанов официално е поискал няколко месеца отлагане на ERM ІІ

Българското правителство е поискало няколко месеца отлагане на влизането на страната във валутно-обменния механизъм (ERM ІІ) (т.нар. „Чакалня за Еврозоната“). Това се разбра от думите на зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис пред БНР.

Той заяви, че по-рано през седмицата е провел разговор с финансовия ни министър Владислав Горанов, след който е станало ясно, че България най-вероятно няма да влезе в ERM ІІ в края на април, както бе заявено от властта в България, а няколко месеца по-късно.

Коментарът на Домбровскис дойде след намек на премиера Бойко Борисов от понеделник, че страната ни ще "забави темпото" по присъединяване към валутния механизъм.

„Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, заяви зам.-председателят на ЕК. По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане. Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс.

„Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените“, каза още Домбровскис.

Малко по-късно темата коментира и премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където е на среща на върха. „Кой е казал, че се отказваме от чакалнята за еврозоната. Ние като държава сме подписали договор, в който като държава в ЕС трябва да приемем еврото“, каза Бойко Борисов. По думите му това решение ще има отражение за десетилетия напред, предаде economic.bg.

„Малко забавяме темпото, кой е казал, че се отказваме (от еврозоната – бел.ред.)“, добави той.

Борисов категорично каза, че иска национален консенсус, за да може всички да разберат, че това е за доброто на държавата, но по думите му трябва да сме национално отговорни.

“Има ли държава с евро да е станала по-зле?“, попита отново Борисов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени