FACEBOOK

България още има активен договор с Газпром Експорт: Министърът на енергетиката

Искам да подчертая нещо странно, казвал съм го няколко пъти на министър Асен Василев: България още има активен договор с "Газпром Експорт". Последното предложение за анексиране на този договор, за да се спази президентският декрет на Русия, е изпратен от България. Ние сме предложили структура на продължаване на договора, който е приложим в България. Нямаме отговор.

Това обяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в Народното събрание след заседание на временната комисия за установяване на всички факти, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 милиард долара с Gemcorp и IP3 Corporation. Преди началото на заседанието Николов прекрати меморандума.

Относно ситуацията с природния газ Николов каза, че Европа продължава да е зависима от един конкретен доставчик и че заради обемите, които той доставя, може да си позволи да изкривява пазара. По думите на енергийния министър "Газпром" може лесно да създаде криза и това е видно от решенията им за орязването на газоподаването по Северен поток 1.

По-рано днес, при връщането на третия проучвателен мандат неизпълнен, лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова беше разкритикувана от президента Румен Радев, че заедно с БСП оставя страната в хаос. Тя не прие думите му и го призова да ги адресира към "Има такъв народ" и издигнатия от тях министър на енергетиката. "Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, защото предупреждавахме - не спирайте преговорите с "Газпром", каза Нинова.

Николов не пожела да коментира критиките на Радев, тъй като "не ги знае в детайли", но коментира изказването на Нинова:

"Критиките на Нинова за мен са меко казано странни - с оглед на това, че по време на срещите в Министерски съвет, с много детайли за много неща, които са свързани с индустрията, тя беше наясно какво се случва, как се случва и какво сме направили през последните 7 месеца."

В днешния, най-вероятно предпоследeн работен ден за 47-ото Народно събрание, във временна комисия за Gemcorp трябваше да бъде изслушан и Кирил Петков, но премиерът е уведомил комисията предварително, че е в отпуск от 25 до 29 юли.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени