FACEBOOK

Без заплати за октомври в правителствена болница, шефът й отсъства цяла седмица

В т. нар. правителствена болница – Лозенец – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение. А се оказва, че там работят лекари, сестри и санитарки с мизерни заплати, научи e-vestnik от източници от болницата.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Т

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

Причините за забавянето на заплатите изглежда са поради едно дошло изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица
да превърнат болницата в педиатрия

Решението изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на „Булгартабак” например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология. Много от решенията не се осъществиха поради невъзможност. Сега решението е болница да стане пак болница, но пак има проблеми.
През 1990-1991 г. в болница „Лозенец” е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после предиатрията е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.

Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца.
За педиатрия трябва да се намери подходяща болница или да се дострои започнатата още при социализма в комплекса на медицинска академия. Но опитът да се преобразува „Лозенец” в педиатрия може да завърши злополучно, по метода „Развали къща, направи колиба”, смятат лекари не само от правителствена.

В болница „Лозенец“ има скенери и тежка апаратура, която почти не е нужна на педиатрия. Монтирана в специални помещения, от които трябва да се демонтира и изнася, което е проблем за нейното оцеляване. Има и специални болнични легла по няколко хиляди евро, които не стават за деца.
Подходяща е за многопрофилна болница

и по-добре Борисов да насочи натам популизма си, смятат лекари.

Болница „Лозенец” е и база на медицинския факултет на Софийския университет и промяната влече след себе си други проблеми. Д-р Спасов е декан и на медицинския факултет.

Комплексът на „Лозенец” включва и басейн, спортни зали. Самата болница е известна основно с кардиологичното си отделение и хирургия, опити за трансплантации, чийто основен инициатор и действащ хирург е д-р Любомир Спасов. Специално при детски трансплантации на черен дроб успеваемостта в болница „Лозенец” е около 50%, показва статистиката. Има оплаквания от родители.

И както в болницата се раздават големи надбавки върху заплатите за шефа й и определен кръг лекари, така болницата е натрупала дългове за над 50 млн. лева. Към 30 млн. е дългът към „Софарма”. Болница „Лозенец” се е опитала да оспори в съда този дълг като завишен, но безуспешно. Хора отвътре коментират, че техният главен юрисконсулт е спуснат с парашут от младежкия ГЕРБ.

Болницата е отворена за всякакви пациенти, но по традиция обслужва министри, депутати, хора от властта, които търсят по-дискретно място за лечение и по-добра обстановка. Контингентът на болницата включва шефове от съда и прокуратурата, ДАНС, различни служби, общо към 10 хил. души, както висшата номенклатура навремето. Хората във властта много често предпочитат да не се разбира какви са техните болежки и по какви поводи попадат в болница. Изследванията тук могат да съдържат много компрометираща информация. През правителствена болница са минавали всички от върховете на властта и техни роднини. Седмица преди смъртта си тук е докарано в особено състояние детето на бившия президент Плевнелиев и е стабилизирано. Тук са докарвани в различни кризи и състояния министри, депутати, партийни лидери, патриархът – сегашният и предишният, и др.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени