FACEBOOK

Бедствено мигрантско положение: Над 1000 на ден влизат само в Царево

Троен  натиск по българо-турската граница отчита МВР. Редица общини вече обявиха или удължиха бедствено положение на териториите си.

През лятото потокът е бил по-малък и не е привличал внимание на фона на стотици хиляди туристи, тогава границата са пресичали около 300 мигранти на ден. Сега обаче те вече са над 1000 дневно. Според световните медии Турция е строила организирано поне 150 хил. бежанци, които смята да прати в Европа от около 1 млн. на нейна територия. Действията на Анкара са отговор на нападките срещу нея от страна на шефа на ЕК Урсула фон Лайен и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. По-голямата бройка е на границата с Гърция, но и към нас има съществен натиск. По указание на българското МВР заловените се задържат и се изпращат обратно към Турция, след което после тя ни ги връща и всичко се повтаря.


По този повод областният управител на Бургас Мария Нейкова обяви бедствено положение в общините Малко Търново, Царево и Средец. В Ямбол и Хасково пък то е удължено. Напомняме, че частично бедствено положение заради мигрантския натиск вече е обявено също и в общините Свиленград и Тополовград. За пръв път в региона се въвеждат подобни мерки по такава причина.

„Предвид създадената сложна обстановка, вследствие на засиления миграционен натиск и възможните предпоставки за загуба на човешки животи, значителни вреди на  имуществото на населението и икономиката на страната, както и значителни последици за околната среда в пограничните райони, и на основание чл. 3, ал. 1 от Закона за администрацията, във връзка с чл. 50, ал. 1 от Закона за защита при бедствия и взето решение на заседания на областния щаб за изпълнение на бедствения план за защита при бедствия, проведено на 27.09.2022г.

Обявявам бедствено положение на територията на Малко Търново, Царево и Средец”, пише в своята заповед Нейкова.


Частичното бедствено положение за останалите области беше обявено още на 23 септември и първоначално бе за срок от една седмица. Целта е по-бързо справяне със спешните ремонти на горските пътища, съобщи в Ямбол зам.-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев. По думите му маршрутите в района на границата са в "безобразно състояние".

От данните на МВР става ясно, още, че по-малко от 1/3 от влизащите у нас нелегални мигранти биват задържани на или в близост до турската граница. За последните 6 месеца време на вход на зелена граница са арестувани едва 719 души, което е по-малко от общия поток за 1 ден.  При опит да се излезе нелегално от страната към Сърбия обаче са задържани над 2200 души. Това са хора без регистрация в системата, т.е. те са влезли без някой да ги засече.


Припомняме, че държавата даде 250 млн. лв. от парите на данъкоплатците за оградата по българо-турската граница, която бившият вицепремиер Валери Симеонов нарече „Великата българска стена”.



Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени