FACEBOOK

Арабаджиеви съдят България в Страсбург

Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България. Жалбата им е подадена преди около седмица, каза пред Сега адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).
Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и са в ареста повече от година.

Обвинителният акт срещу тях за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември м. г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Неотдавна апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Според жалбата до Страсбург, с която Сега се запозна, разумният срок на задържане е нарушен, тъй като двамата са били в ареста почти година и седем месеца, без да бъдат налице релевантни и достатъчни основания за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им.
19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава границата на суровост на третирането, пише още в жалбата.

Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. За това България е осъждана неведнъж. В жалбата са цитирани пасажи от мотивите на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не поставят под съмнение вината им.

В жалбата е посочено и визирането на Арабаджиеви на отговорите на прокуратурата да Комисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.





Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени