FACEBOOK

Ул.Иван Сусанин или защо кръстиха улица на руски селянин и 2 опери

Кой знае защо Манастирски ливади се води престижен квартал на София. Ако гледате вГугъл, една от неговите възлови улици Иван Сусанин уж стига до бул. България. Но не пробвайте да влезете в нея оттам – то е офроуд. Истината е, че улицата стига почти, ама далеч не съвсем до булеварда. По нея може да влезете от булевардите Пушкин или Бъкстон.
Кой знае защо е хубав въпрос и по адрес на името на пътната артерия. По каква точно причина имаме улица, кръстена на руски селянин, па макар и такъв, пратил полската войска, вместо при царя си, в блатиста местност. Вярно, едва ли ще се намери друга личност, на която са посветени цели 2 опери – едната на Глинка е по-известна покрай нашите прочути басове, които са я пели, а другата е на Кавос.
Кой знае защо едниствената забележителност на улицата – висока сграда от края на соца, никъде не пише какво представлява отвътре. А ще да представлява нещо интересно, след като е оградена не само с дувар, ами с тел, по който вероятно протича и ток в горната част, а цялата крепост е щедро обкичена и с камери.
В заключение, нека наречем Иван Сусанин – улицата на загадките.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени