FACEBOOK

Ул. Живата вода край Боянската черква и водопада

Поезия в проза си е кръщаването на улици в София, особено като се гледа реалността около тях. Та улица Жива вода съвсем закономерно тръгва от гората на Витоша в Бояна, стига недалеч от Боянската черква – този феноменален паметник от Световното наследство на ЮНЕСКО, който наистина си заслужава всеки да види.

Сякаш е линията на живота на ръката на някой патил и препатил човек, улица Живата вода прекъсва, пресечена от ул. Ралевица, от която – леко вляво, пътя се влива в успоредната си ул. Каменно здание – пък казват, че успоредните не се пресичали – е, в софийското градоустройство се пресичат.

Каменно здание стига до ул. По Евстати Витошки. Малко по-вляво, нагоре и все нагоре, Живата вода изведнъж отново избликва и пресича улица, кръстена пак водно – Боянско езеро. И все увлечени семантично, да споделим, че успоредна на Живата вода в този участък е ул. Младост, минаваща съвсем покрай 11-вековната Боянска черква.

Живата вода стига до ул. Брезовица, досами Боянската река, която не е улица, ами си е река. А ул. Брезовица води до другото знаменито нещо в Бояна, наред с черквата – Ханчето. Ето такава поезия в проза в стил „Надежда всяка тука оставете”, както бе написал в преддверието на своя Ад Данте. Но онова там е съвсем друга работа, нищо че на италиански буквалният превод на Живата вода означава ...Ракия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени