FACEBOOK

УЛ. НИКОЛАЙ ХАЙТОВ СЕ ВИЕ КАТО РОДОПСКА РЕКА

Николай Хайтов е разказвачът на Родопите (нали стига да споменем само Козият рог и Мъжки времена). И сигурно заради това, ако не поради друго вдъхновение, незнайният общински кръстител на улици е определил за наречена на името на писателя една пътна артерия, която се вие (или се гъне) досущ като планинска река.

Тя води началото си от улицата в Дианабад с красивото име Тинтява, което сигурно е случайно съвпадение, а не е по причина на факта, че Хайтов, пред да стане писател, е бил горски. Встрани остава нещо, наречено Софтуерен университет, за което дори не подозирахме, но ето, че наистина човек се учи всеки ден. Оригинален е и фактът, че след безименна пресечка, пряка на Хайтов отдясно, а малко по-надолу, но не на същото място – отляво, е улица на името на Васил Калчев.

Не знаехме кой е той, но Гугъл веднага ни обясни – „апостола на българския шахмат”, както опоетизирано пише в нет енциклопедията. Пътна артерия, наречена на друг писател – Крум Кюлявков, сече Хайтов преди улицата му да свърши в нищото, в ниското под бул. Г.М.Димитров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени