FACEBOOK

УЛ. ВИСАРИОН БЕЛИНСКИ НА РУСНАК БЕЗ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ

В София има много улици с руски имена – на места и личности, което е лесно обяснимо със заслугите на братушките в освободителната война, върнала държавността в нашите земи след османското иго. Истината е, че огромната част от тях са кръстени още веднага след 1878 г. и поради това се намират в самия център на града, който по онова време е всичко, което София представлява.

В покрайнините обаче е доста странно човек да срещне улица с руско име, особено като имаме предвид колко значими българи нямат пътни артерии, назовани на тях. Улица Висарион Белински се намира в Студентския град. Тя е криволичеща пряка на централния за тази специфична част на София булевард Осми декември. Ще попитате каква заслуга има този човек към София, че да има улица на негово име? Отговорът е: никаква.

Това е литуратурен критик, който няма никакво отношение към нас. Най-известната му фраза пък е в стила на мъдростта на премиера ни, че ако има една вероятност, има и друга вероятност. Та Белински пише, че ако човечеството е постигнало много досега, трябва да постигне още повече в бъдеще. Такива ми ти работи.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени