FACEBOOK

Интернационалът на Пиер Дегейтър и Еужен Поатие и артерията на петимата Тодор Стоянов

Авторите на Интернационала – химна на Коминтерна, чийто шеф пък е бил българският премиер Георги Димитров, са почетени с успоредни улици в най-престижния квартал на София Изток. Общинският кръстител ще да е избрал техните имена – Пиер Дегейтър и Южен, наречен от нас Еужен, Поатие по логичен път да бъдат точно там.

Понеже се падат зад дипломатически блокове при соца. Дегейтър, поет-композитор, заслужава повече внимание като улица, защото по формата си рядко ще намери конкуренция дори в София – два пъти пресича себе си, преди да направи на 180 градуса и да се влее в улицата, кръстена на украинския поет, пишещ на руски Тарас Шевченко. Негова пресечка не се явява улицата, вървяща до решителния завой успоредно с Дегейтър – онази, наречена на колегата му Еужен Поатие, която върви успоредно с Тарас, но за разлика от него не стига чак до Цариградско шосе.

Поатие пресича самия Чехов, възловата пътна артерия на квартала, и улиците, кръстени на пишещите им бг братя Тодор Стоянов и Райко Алексиев. Всъщност, Тодор Стоянов е добра хрумка на общинския гений кръстител, защото може да се отнася поне до 5 души, останали в историята: трима революционери, от които единият – и просветен деец, публицист, когото ние имаме предвид, но и режисьор.

Етикети:улици

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени