FACEBOOK

Съдийка подари "Петрол" на Гриша Ганчев

Всички бензиностанции на „Петрол“ отлетяха в посока Обединени арабски емирства, прибрани на топло от офшорката на Гриша Ганчев „Дарк Софт Лимитид“.

Приятелският жест направи съдия Жаклин Комитова от търговско отделение на Софийски градски съд, която задължи длъжностното лице от Агенция по вписванията да впише прехвърлянето на дружествените дялове в „Прима Консулт Индъстри“, въпреки наложените от Национална агенция по приходите и вписани редовно по партидата на фирмата в Търговския регистър, два запора за дългове от близо 4.5 млн. лв.

150 бензиностанции на „Петрол“ се озоваха във фирмата „Прима Консулт Индъстри“ на 68-годишния пенсионер Чавдар Йорданов - баща на служителката на Ганчев Росица Йорданова, след поредица от скандални сделки, целящи да отдалечат активите от кредитора Корпоративна търговска банка.

Първо квесторите на КТБ Лютов и Костадинчев незаконно вдигнаха ипотеките върху бензиностанциите, после активите бяха апортирани в дружество на Гриша Ганчев – „Елит Петрол – Ловеч“ и върху тях беше проведено „изпълнение“ по реда на особените залози от друга фирма на бизнесмена – „Кристъл Асет Мениджмънт“, която на свой ред ги „продаде“ на „Прима Консулт Индъстри“. Цената пък беше „платена“ със заеми от „Литекс Комерс“ – личното дружество на Гриша Ганчев, припомня Блиц.

Жаклин Комитова беше дългогодишен шеф на търговско отделение към СГС, а през 2009г. се яви и на изборите за председател на съда. Тогава за нея гласува само 1 член на ВСС.

Решението на съдия Комитова, с което на практика подарява „Петрол“ на Гриша Ганчев, е постановено на 13 януари 2016 г. и с него тя отменя отказ на длъжностното лице от Агенция по вписванията да впише скандалния договор между досегашния собственик на капитала на „Прима Консулт Индъстри“ – Чавдар Йорданов и офшорката на Ганчев, представлявана отново от същия Йорданов.

С този договор дружествените дялове, зад които стоят 150 бензиностанции, бяха прехвърлени за смешната сума от 1000 лева и то на разсрочено плащане за 6 месеца. Тогава длъжностното лице отказа да впише сделката, като се мотивира, че има наложен запор върху дяловете от НАП. Междувременно, на 05.01.2016г. от Национална агенция по приходите вписаха по партидата на „Прима Консулт Индъстри“ и втори запор, този път за сумата от 4.5 млн. лв., като по този начин всякакви разпоредителни сделки с дяловете по закон бяха блокирани и никакви вписвания не можеха да се извършват.

За съдия Жаклин Комитова обаче се оказва, че това не е представлявало никаква пречка и същата е прочела избирателно закона, в полза на Гриша Ганчев, тъй като е „пропуснала“ да спомене за този запор в решението си - макар като съдия с голям опит много добре да знае (след като прилага Търговския закон толкова години), че прехвърлянето на дружествените дялове има действие от вписването в Търговския регистър, поради което всички редовно вписани преди това запори върху тях са валидни.

Всъщност може би това поведение на Комитова много добре се обяснява с факта, че адвокати на Гриша Ганчев са били през последните седмици чести гости в кабинета на новия председател на СГС Калоян Топалов, като дори са обикаляли по съдийските стаи и деловодства.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени