FACEBOOK

Министър предрече 30% по-скъп ток за ЧНГ

Счетоводителката Теменужка не очаквала „чак толкова”, а може би малко по-малко увеличение поради „либерализацията” на пазара

Трите ЕРП-та и търговците на ток като жената на иначе будния защитник на бедните и социално слабите – депутата Георги Кадиев, имат много да черпят. От тв екрана лично министър им посочи колко да вдигнат цените на тока от Нова година. Идващата 2016 г., която по нумерология носи белега на „емоционални сътресениья”, направо ще удари с ток българите, вместо честитка. Вместо например да бъде дръпнат шалтерът на американските централи, които работят у нас в отчайващ разрез с правилата ан Европейския съюз, на който сме членове почти 9 години или пък да бъдат спрени слънчевите ВЕИ-та, които „произвеждат ток” и през нощта, ако се вярва на фактурите им до Националната електрическа компания.
Ще ви цитираме и точните думи на счетоводителката, която кой знае защо анонсира точно 30% като увеличение, а не например 10%. Но нека да бъдем благодарни, че не говори за 50 или направо за 100 на 100!
Колко ли струва такава услуга – фиксация на увеличение от устата на министър? Ние не знаем, но пък споделяме точните думи на женицата, на чиито крехки рамене стовариха енергийния ресор: „„След пълната либерализация, която ще бъде факт в началото на 2016 г., се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. Опитът показва, че след това цените на енергията падат до нивата преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля да бъде най-добрият регулатор.
Няма основания електроенергията да поскъпне с 30 на сто след либерализацията на пазара от 2016 г. Никой не може да предвиди каква ще бъде точната цена, защото тя ще се определя от търсенето и предлагането. Доставчиците на ток ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени. Работи се по това повишаването на цената да се случи максимално плавно и постепенно, което е и съветът на Световната банка. Основен ангажимент в този процес на държавата ще бъде да се погрижи за една немалка група български потребители, които могат да се определят като енергийно бедни, за да могат те да поемат цените на тази либерализация“. Тъй рече енергийният министър Теменужка Петкова пред бТВ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени