FACEBOOK

Защо ни пробутват Унгарски модел, отречен от Европа

Бихте ли се качили в колата на шофьор, който никога не е карал автомобил? Едва ли. Световната банка обаче препоръчва на България да избере за изграждане на своята система за контрол върху пътните такси фирма, която няма никакъв опит и история в бранша. Идеята е прозрачна: явно някой вече се е подготвил да „захлеби” стотици милиони годишно, които – пак по съвет на СБ, ще бъдат дадени на нововъзникнали частни дружества, тръгващи буквално от нулата. А службата за борба с евроизмамите ОЛАФ вече ни дебне...


В доклада на Световната банка отсъства препоръка фирмата, която след търг ще построи системата за събиране на пътни такси в България, да е построила поне една подобна система. Няма никакви изисквания за предишен опит.
Нещо повече, европейската практика е, освен изискването за опит, да се определя и минимален обем приходи от такава дейност на компаниите, които ще се явят като кандидати за изграждане на системата. Това също го няма в доклада. Във всички подобни търгове в Европа са застъпени и двете изисквания към всички кандидати. Което вече е наострило очите и ушите на добре познатата ни от пътни истории у нас като онази с „Батко и Братко” агенция за борба с евроизмамите ОЛАФ. Там с особено притеснение посрещат и друг шокиращ факт. Освен споменатите,


няма изисквания дори за препоръки и гаранции за изпълнение, а също и каквито и да било неустойки

за забава или за непълна функционалност на системата. Такива неустойки присъстват във всички проведени процедури в Европа. Само една система в ЕС е изградена без изброените изисквания.
Всъщност, в останалата част от доклада е описана точно тя - единствената система без професионални критерии. И това е унгарската. Тя е изведена като пример за следване. Тази система е известна и с още една своя характеристика - тя няма приети показатели за оценка на работата, т.е. да се проследи с какво качество се предлагат услугите. А иначе критериите , повече от 300 на брой в някои европейски държави, са инструментът, чрез който държавата контролира ефективността на системата.
В подробното описание на унгарската система, което ни се препоръчва от СБ, са пропуснати доста факти. Например, че на конкурса, въпреки категоричните забрани за протекционизъм в ЕС, са допуснати само унгарски компании с нулев опит в дейността. Ето какво друго ни съветват да следваме от „светлия пример”. Докато четете, ако се сетите за стария виц, че

„не били шведски, а съветски, и не компютри, а компоти”

и т.н., грешката не е във вашия телевизор. Ще започнем с простия факт, че „електронните” винетки всъщност са хартиени, а другото го четете внимателно и сериозно!
„Електронната” винетна система в Унгария работи по следния начин:
Всеки гражданин, при всяко свое пътуване е длъжен да регистрира своя номер на автомобил в единна електронна система. С това приключва „електронната“ част. Всеки е длъжен в допълнение да декларира и маршрута по който ще пътува (?!), като за това му се издава касов бон. Всеки е длъжен да пази своя касов бон и да го предостави на органите на реда при проверка.
Ако по време на пътуването промените маршрута си, вие сте длъжни отново да спрете и да декларирате новия маршрут, както и да си вземете нов касов бон.
Контролът се осъществява по два начина: чрез камери, които следят номерата на колите и чрез проверки на полицията. Ако номерът ви е зацапан и нечетлив, остава само вариантът с полицията.

Полицията от своя страна следи с бинокли трафика

и проверява в регистъра дали имате „електронна“ винетка. За да може да видят полицаите, те поставят знаци като ограничава скоростта до 40 км/ч. Което води до образуване на колони, а това пък през студения сезон създава опасности от верижни катастрофи, с каквито ние имаме доста горчив опит напоследък.
Ако всичко това ви се струва виц, не е. Това е светлият пример, който горещо ни се препоръчва срещу заплатените от нас 7 милиона лева на Световната банка.
Съвсем отделен е въпросът, че Унгария е равнинна държава със средна надморска височина от 200 метра и с климат без сериозни снеговалежи. Да се дава за пример подобна система, следяща номерата на автомобилите в България при характерния за страната ни климат е необяснимо. Тук, поради обилните снеговалежи през зимния период, системата за контрол ще бъде „изключена за камерите“. Такъв тип контрол просто е невъзможно технически да се осъществи. За държава като България подобен контрол от органите на реда може да бъде осъществен с

минимум 150 млн.лв. допълнителен бюджет за МВР

Както лесно човек може да се сети, това е нещо, което е ясно, че няма как да се случи. А дори и да се случи, откриването на нарушител по регистрационен номер е все едно се търси открадната кола по регистрационен номер. МВР може да се похвали с 0,8% разкриваемост на крадени автомобили. Процентът няма да бъде различен при нарушителите с винетки.
За да може изобщо да функционира някак си унгарският модел, там се набляга на големите глоби и на техния превантивен ефект. Така че всички трябва да се подготвим за солени гоби от над 300 лв за нарушение.

С думи прости

Ако следва съветите на Световната банка, държавата ни трябва да предостави на посредници - частни компании, дейностите по събиране на пътните такси. Тези посредници ще задържат по-големия процент от приходите за покриване на разходите по дейността си и за печалба.
Цените на винетките ще се увеличат, за да се гарантират приходите на тези компании. Въпросните посредници ще контролират трафика, като ще знаят всяка кола в реално време къде се намира. Ако успеят да се намесят в контрабандата, това им е бонус. Ако държавата ги хване, че го правят, ще им отнеме лиценза, нищо повече.
Въвеждаме и „електронна“ винетка с хартиен касов бон за доказателство. Ако смените маршрута, по който пътувате, ще спирате и декларирате наново. И ще си пазите хартиените бонове, като доказателство за електронната ви винетка. Контрол няма да има. Само полицията ще ви спира. И тогава: както се разберете...
Всичко това ще се случва върху всички пътища в държавата. Абсолютно всички! Кой да построи системата няма критерии. Всеки може да опита. Глоби, санкции и финансови гаранции не ни препоръчват да има.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени