FACEBOOK

Защо ни лъжат за цената на винетките???

Защо изведнъж някой пожела да скочи в пъти цената на винетките? Истина ли е, че Световната банка ни е наложила новата схема, която ще ограби данъкоплатеца и ще налее стотици милиони в джобовете на олигарси? Как българската страна продиктува на колегите на Симеон Дянков във Вашингтон как с европейски пари да ни пробутат отречен от ЕС модел, който на всичко отгоре не работи?

През последните две седмици темата с новите цени на винетките в България развихри страстите. Първоначално обявените 145 лв. за „годишен стикер“ предизвикаха вълна от недоволство. Впоследствие бе обявена „намалена“ цена от 97 лв., но това не намали общественото напрежение.
Като основание за увеличението на цените министър Лиляна Павлова обяви от парламентарната трибуна, че новите стойности са вследствие на доклад на Световната Банка (СБ), която е консултант на правителството при изграждането на Национална система за събиране на пътни такси (Тол система), съставна част на която е именно винетната система.


Докладът вече е публичен. Всеки може да го види на интернет страницата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Ето какво казва и какво не казва докладът:
Световната банка препоръчва две възможни цени на годишните винетки, съответно 150 лв. наречена „висока“ и 97 лв. наречена „ниска“. Освен това - на стр.15 - се обвързва условно „ниската“ ставка за винетки със завишена такса за тежкотоварните автомобили, които ще заплащат на километър пробег (тол такса).
Съответно, „високата“ ставка се обвързва с по-ниска цена на преминаване за тежкотоварните автомобили. Оттук може да се направи първият важен извод: „крачката назад“, която направи правителството с приемането на „ниската ставка“, всъщност не е истинска крачка назад. Просто тежкотоварните автомобили "т.е. бизнесът" ще покрие недостигащите средства от „отстъплението“. Кога „бизнесът“ ще научи добрата новина не се знае.
Подходът, според който или бизнесът, или хората трябва да платят, и правителството на всяка цена ще прибере необходимите му средства, поставя въпроса

кой и как изчисли колко средства трябват на държавата

за поддръжка и изграждане на пътната инфраструктура в България. Такива данни в доклада няма! Там просто е отбелязано, че държавата трябва да събира над 400 млн. лв. годишно.
Съвсем отделен е въпросът, че да се натоварва бизнесът за сметка на гражданите е погрешен подход. Бизнесът ще включи новите пътни такси в стойността на транспортните услуги и пак в крайна сметка цената ще бъде прехвърлена на крайния потребител.
По-интересен е обаче друг момент от доклада. На стр.4 е записано, че

преди да е станал готов, е имало тайни „междинни Доклади 0 и 1”, които са съгласувани и с АПИ, и с МРРБ

От което пък става ясно, че както цените, така и обхватът на системата са предварително съгласувани и одобрени и не може да става въпрос за „изненада“ от страна на СБ, поднесена на правителството.
Нека разгледаме какво всъщност предлага СБ и какво е съгласувано и одобрено от МРРБ и АПИ.

„Препоръчаният модел от Световната банка:
Въвеждане на тол такса единствено за тежкотоварни ППС базирано на бордово устройство монтирано в превозите средства, което регистрира данните на база GNSS и електронна винетка за леки ППС, които да покриват всички класове на републиканските пътища (магистрали + клас 1, 2 и 3). Също така постигане на оперативна съвместимост в рамките на Директивата за EЕTS. Анализът показа, че предприятие със специална цел (ПСЦ) може по-най-добър начин да изпълнява всичките роли на държавата. „

Тук важните моменти са няколко. Световната банка препоръчва обхватът на винетката да бъде върху 100% от републиканските пътища. В Европа само три страни имат такъв 100%-ов обхват. Това са България, Румъния и Молдова.
Във всички останали европейски държави, които цял преход наричаме „нормални” и явно това не е случайно, където изобщо съществува винетна система, обхватът е значително по-малък. Най-често това са само магистрали и скоростни пътища. За всички останали пътища винетка не се изисква и автомобилите се движат, без да заплащат нищо. Оттук - нататък всяко сравнение на цената на винетката в България и цените в Европа, където повече от половината инфраструктура е безплатна, става несъстоятелно.
От „тримата глупаци” България, Румъния и Молдова, само България въвежда и такси за тежкотоварните автомобили, което

ще направи държавата ни уникална с отрицателен знак

в Европа с националната си система за събиране на пътни такси и успоредно с това - задължителна винетка за леки автомобили за всички пътища.
Вторият важен момент е, че СБ препоръчва същият обхват да има системата за пътни такси и за тежкотоварните автомобили, такса да се дължи за всички републикански пътища т.е. същото 100%-ово покритие. Тук вече излизаме от границите на Европа, защото подобно таксуване няма никъде по света.
Нито една държава в света не събира пътни такси върху всички пътища! А съчетаването на винетка за всички пътища и такси за всички пътища превръща националната ситема за събиране на пътни такси в България в най-скъпата за гражданите си система, която някой е планирал да въведе, ако изобщо някой някъде е планирал подобно нещо.
Но ако се върнем в Европа, можем да обобщим, че

най-бедната държава в ЕС планира да въведе най-скъпата система за населението си,

която е без аналог в световен мащаб за своя обхват. Тук въпросът кой служител на МРРБ и кой служител на АПИ са одобрили подобна система в така наречения Доклад 0, добива изключителна важност. И трябва да получи своя конкретен отговор с конкретни имена. Някъде в АПИ и някъде в МРРБ има служители, които от името на държавата са одобрили подобно нещо.
СБ препоръчва също да се използва сателитна технология за изграждането на системата. Едва четири държави в Европа – при това частично, използват сателитна система. Двадесет и една държави са на наземна или друга технология.
Сателитна изпозват само Германия, но без винетна и само върху магистрали, Словения, но само върху магистрали и първи клас пътища, Белгия и Унгария също само за част от пътищата си или по-конкретно върху 10% и 20% от тях.
Франция, Великобритания и Холандия, от своя страна, са отхвърлили сателитното решение като много скъпо и са се отказали от въвеждането му. Таксуването при сателитни системи е изключително сложно и води други последици след себе си. Една от тези последици е , че в реално време може лесно да се проследи всяка една кола къде се намира. И докато в Германия, държава с институции, ползващи се с авторитет сред населението, подобна система е приемлива, то в България това не е така.
Родината ни е страната, в която половината от разговорите започват с „трябва да се видим, не е за телефон“, сега в реално време ще се знае кой къде се намира или пътува. Върху 100% от пътищата.

Прочитайки последните редове, някой може да си помисли, че е добре държавата да знае за движението на всички автомобили на цялата си територията. Така например


може да се предположи, че ще се затегне контролът върху контрабандата. Но това не е точно така

Световната банка, защо ли, препоръчва държавата да не оперира сама своята система за пътни такси. Съветват ни за целта да се създадат Предприятия със специална цел - частни дружества, които да предоставят услугата от името на държавата. Това също има няколко важни следствия.
Тези дружества нямат право на друга дейност, те могат да предоставят само тази услуга. Така се създава посредник между държавата, като единствен обект, който предоставя пътищата си срещу такса на населението и населението и местния бизнес, които заплащат таксите за услугата. Тук няма друг възможен доставчик или възможен друг ползвател. Така тези Предприятия със специална цел ще задържат част от парите, платени от населението и бизнеса, за да покрият разходите по дейността си, като допълнително те трябва да имат и печалба. Да не забравяме и възможните бонуси от „примижаването” за контрабанда...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени