FACEBOOK

Eлектробуси в 2 от зоните с най-мръсен въздух в София

Първите електробуси пристигнаха в София и тръгват по линиите 9 и 309 на градския транспорт. И двете са в зони с повишено замърсяване на въздуха – едната тръгва от Люлин, недалеч от мястото, където магистралата се влива в Околовръстния път, а другата свързва Слатина с Подуяне и стига до Орлов мост. Електрическите автобуси вече тръгнаха по маршрутите. Те бяха представени от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Китай Джан Хайджоу, в чиято страна са произведени.

Електробусите са 20 на брой. Превозните средства са изцяло електрически и са с капацитет 90 пътници. Автобусите са с вградените батерии с капацитет 324 kWh, средният разход на енергия е 0,99 kWh на киломтър, което е около 320 км пробег с едно зареждане. Електробусите разполагат с климатична система, осигуряваща отопление или охлаждане в зависимост от сезона. Те са нископодови, с рампа за хора с двигателни затруднения и детски колички. Оборудвани са с USB гнезда за зареждане на мобилни устройства, видео наблюдение, като се планира да бъде осигурен и безплатен WiFi достъп.

През тази и следващата година се доставят общо 162 нови автобуса, с което 90% от градските в столицата ще бъдат обновени. Всички нови електробуси и автобуси, които се доставят, отговарят на най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени