FACEBOOK

98,93%: Горанов – вън! А той раздаде 43.4 млн.лв. бонуси в МинФин

98,93% от гражданите на София нямат доверие на финансовия министър Владислав Горанов. Те не желаят повече да го виждат на поста. Това става в града, където ГЕРБ спечели последните няколко кметски избора още на първия тур. Даже избирателите на партията не подкрепят финансовия министър, който – след избухването на скандала с 4-те апартамента и съмнителния огромен кредит от ДСК, не получи защита от нито един високопоставен кадър на управляващите. Премиерът и Цветан Цветанов само го призоваха да се обясни по темата. Всеки от трите опита на Горанов да го стори породи все повече недоверие в публиката и резултатите вече са видни.

Броят на анкетираните надвишава необходимия за извадка, а демографските им характеристики съвпадат с тези на населението на милионния град - 187 при необходими 150. Уточняваме, че след броени дни – от Нова година, предстои рязко повишаване на данъците на старите автомобили – над 2/3 от всички в града по данни на Столичната община, което допълнително ще се отрази на резултата на отговорния за това министър и едва ли ще бъде позитивно.

Напомняме, че според Горанов хазната има рекорден излишък (по признания дори на Менда Стоянова той идва от ненаправени, а предвидени в бюджета капиталови разходи, което пък се дължи на слабото усвояване на еврофондове).

Наличието на профицит прави нелогично вдигането на данъците, особено от афиширано за дясно правителство. А за ЧНГ скача не само налогът върху старите коли. От 2,5 до 5 пъти се вдига данъкът за основно жилище в 140 града на България. Горанов предлага въвеждане на налог дори върху дрехите втора ръка, които по официални данни са носени от 50% от българите, „само” 42% от софиянците се обличат с тях. За благозвучие данъкът е наричан Екотакса.

Припомняме, че в коалиционното споразумение и правителствената програма изрично е написано и обещано, че няма да бъдат вдигани данъци.

Данните, според които 98,93% от софиянците желаят изгонването на финансовия министър, а само 1,07% са на противното мнение са от представителното за София проучване на общественото мнение, направено в понеделник от Авенир по поръчка на 19 минути. Липсват неуверени в отговора си граждани.

При това, в първия ден от седмицата все още не беше известен фактът, че министърът на финансите е раздал 43 436 446 лв. бонуси на подчинените си, в това число 30 млн.лв. на уличената с 2 организирани престъпни групи за рекет НАП – София. Данъчната агенция, явно като знак на благодарност за чадъра, отказва да прави проверки на министъра, въпреки че е длъжна по закон във връзка с декларацията му пред КПКОНПИ и образуваното от прокуратурата разследване по случая.

Сумата, разхвърляна като бонус във финансите е 43.4 млн.лв. от общо 118 млн. лв. премии в цялата правителствена администрация, е по-голяма от средствата, отпуснати за коледна добавка на 1,2 млн. пенсионери с минимална и близка до минималната пенсия. Напомняме, че първото правителство на ГЕРБ поиска връщане на получените при тройната коалиция бонуси.

От Нова година Горанов, който твърдеше, че увеличение на всички пенсии до поне границата на бедността – под 800 млн. лв., ще обърне финансовата стаЛбилност, раздава 1,1 млрд.лв. като 10% увеличение на заплатите на нарастващата армия чиновници, на която предпразнично сега раздава бонуси. Увеличението е автоматично, без да се поставят по-високи изисквания и да са постигнати по-добри резултати в работата на администрацията. Нараства и собствената му заплата – с 460 лв. месечно, без да смятаме надбавките за стаж, които в неговия случай са 18%, ако се вярва на официалната му биография, която го праща от студентската скамейка направо като шеф на отдел в министерството.

Наблюдателите свързват щедростта на властта към чиновничеството с осигуряване на твърд електорат за предстоящите поне на 2 пъти през 2019 г. избори. По закон през май провеждаме евровот, а през октомври – местен.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени