FACEBOOK

72% са под соц.минимума от 2472 лв., в София - 3259 лв. за семейство на месец

Социалният минимум за нормален живот на семейство без луксове е 2472 лв. на месец, а в София – 3259 лв., сочи статистиката. Това означава всеки от двамата съпрузи или съжители да изкарва чисто поне 1236 лв. в страната и поне 1630 лв. в столицата, за да гледат себе си и 2 деца. На фона на недостигащ 1000лв. среден, при това брутен, осигурителен доход пак по статистика.

Изоставането според официалните данни е 55%. За сам човек минимумът е 618,15 лв. за страната, изчисляват експертите от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.
Близо три – четвърти от българските семейства са под чертата на социалния минимум – 72%.

По официалните данни на статистиката увеличението на цените на храните от началото на годината е 4,4 на сто, но който реално пазарува – особено в София, се е уверил, че то е над 10%. Общо – взето толкова мери статистиката за основни категории продукти като хляба и тестените изделия: ръст от 8,1 на сто, месните продукти – скок 8,2 на сто, а според МЗХГ – 14 на сто и т.н.

Стандартът в София е 31,8% по-висок от средния за страната като издръжка.
България продължава да бъде страната в ЕС с най-голямо социално неравенство – 7,7 пъти. Най-справедливо разпределение на доходите има друга бивша членка на соцблока – Чехия, която бие дори скандинавските държави в ЕС.

Снимка: Dnes.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени