FACEBOOK

65% от учителите се оплакват от психически тормоз

65% от учителите се оплакват от психически тормоз, а от физически – 45%, показват данните от проучването на Синдиката на българските учители, цитирано от Нова телевизия. Според изследването, вербалната агресия само за 2015 г. е нараснала с 460%, а регистрираните случаи на агресивно поведение в училище са над 7000.

Оказва се, че Министерството на образованието не разполага с обобщена статистика за броя на санкционираните проблемни ученици. Заради делигираните бюджети, директорите рядко стигат до крайни решения, защото много добре знаят, че с ученика си отиват и парите.

И в трите разгледани в репортажа училища: Втора английска гимназия в София, Професионалната гимназия Велизар Пеев в Своге и Основното училище в Свидня проблемите са еднотипни - включен телефон в час, крака върху чина, закуска в джоба, реплика към учител, а понякога дори и шамар. Най-масовото наказание е забележка заради натрупани отсъствия, а броят на изключените ученици, дори след побой на преподавател - минимален. Единствено в софийската гимназия са измислили начин, с който да се справят с липсата на дисциплина, взимайки спазването на правилата в свои ръце - учениците дават доброволни патрули.

В сайта Teacher.bg са посочени основните според тях причини за налагания тормоз върху българските учители – липсата на авторитет. „Първо, какъв авторитет да има един учител, който не може да си позволи да се облече като човек със средни доходи!? Второ, как да има авторитет същият този учител, като телефонът му е поне три пъти по-евтин от този на повечето от учениците му!? Трето, как да има авторитет учителят, като има ученици, при това не малко, които ако скръцнат със зъби на „даскала” си, същият ще изпищи като мишка в капан, защото на онзи ученик татко му е еди кой си, или работи еди къде си, или пък познава еди кой си…!?”, пише в сайта на Мрежата на учителите новатори.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени