FACEBOOK

57 млн. лв. от поръчки за жената на шефа на резерва


Концентрацията на обществени поръчки в една компания винаги е сигнална лампичка, особено ако работи в сектор, в който по принцип конкуренцията е висока. В тази роля е охранителната компания "Мултифорс А.С.", която е на съпругата на председателя на Държавния резерв Станимир Пеев - Магдалена Пеева. Проверка на "Капитал" показа, че компанията й има над 100 договора на обща стойност 57.5 млн. лева за десет години.

Името на фирмата сега стана актуално покрай нов договор за невъоръжена охрана с Агенцията по заетостта на стойност над 3.2 млн. лева. Пряк конфликт на интереси няма, но фактът е, че съпругата на висш държавен служител има струпване на договори с държавни ведомства и компании. Част от поръчките са с поръчител Министерство на отбраната, а резервът поддържа военните запаси.

Пред "Капитал" Магдалена Пеева обясни, че "Мултифорс А.С." изпълнява държавни поръчки за охрана още от 1995 г. и е специализирана в осигуряването на сигурността на по-рискови обекти. "В дружеството работят над 1100 човека, за миналата година печалбата е около 1 млн. лв., което е под 10% от приходите", заяви още тя. По думите й също така "Мултифорс А.С." е спечелила само малка част от поръчките, в които е участвала.


"Мултифорс А.С." е редовен победител в търговете за охрана на някои ведомства и държавни компании от 2007 г., когато е създаден Регистърът на обществените поръчки и тази информация става публична. Сред избралите я са министерствата на земеделието и храните, на транспорта, на отбраната, на икономиката, софийската областна администрация, НЕК, "Топлофикация София", УНСС и други. Дори през 2015 г. Агенцията по заетостта е сключила още един договор с нея за 2.2 млн. лева.

Периодично в медиите са се появявали информации за договорите на охранителната фирма и свързаността й с шефа на резерва, но последици не е имало. Разбира се, в това, че съпругата на висш държавен чиновник печели милиони от държавата, няма нищо незаконно. Фактът, че тази фирма е толкова предпочитана от множество държавни структури обаче, повдига въпроси.

Пеев ръководи Държавния резерв още от първия кабинет на Борисов. А преди това беше районен кмет на Панчарево.

"Мултифорс А.С." е създадена още през далечната 1994 г., като последният и лиценз за извършване на охранителна дейност в България е от 2004 година. Бизнесът й обаче се разраства значително през 2007 г., когато Станимир Пеев става кмет на столичния район, а София се ръководи от Бойко Борисов. За период от година и половина са сключени десетки споразумения с Изпълнителната агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната" за охрана на различни армейски обекти. От това "Мултифорс А.С." получава приходи за над 1.5 млн. лева.

В периода 2008-2009 г. основен възложител на дружеството на Магдалена Пеева става самото Министерство на отбраната. Приходите също се увеличават - до над 6.5 млн. лева. През 2012 г. следва още един договор за 1.8 млн. лв. с това ведомство, а последният такъв е от 2015 г. - за 671 хил. лева.

Общо "Мултифорс А.С." е взела над 10 млн. лева от структурите на МО.

Първият голям договор на "Мултифорс А.С." става факт през август 2012 г. Той е за 3 млн. лв. и предвижда охранителни услуги в сградите на Университета за национално и световно стопанство за срок от 60 месеца. През 2017 г. дружеството печели нов 5-годишен договор с УНСС, този път за 4.13 млн. лева.

През 2013 г. клиенти на Магдалена Пеева стават Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (393 хил. лв.), Националният военноисторически музей (462 хил. лв.), както и областната администрация на Софийска област (388 хил. лв.).

Година по-късно пък идва и договорът за 1.8 млн. лв. с Министерството на земеделието и храните за физическа денонощна въоръжена охрана на комплексни и значими язовири.

Най-голяма част от приходите на "Мултифорс А.С" обаче идват от енергийния сектор. Става дума за общо над 23.8 милиона лева, при това за период от по-малко от 4 години. През 2015 г. дружеството е избрано да пази "Топлофикация София" и "Мини Марица-изток", за което получава съответно 6.3 и 7.8 милиона лева. И двата договора все още са в действие, като този със столичното парно изтича през февруари догодина, а с мините - през юли 2019-а.

Охранителната фирма става фаворит още на НЕК и Електроенергийния системен оператор, от който само получава над 6.6 млн. лева. Дружеството има и договор с "Булгартрансгаз" за 1.2 милиона.

Източник: Капитал


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени