FACEBOOK

416 880 софиянци пътуват с коли из града

Според проучване на инициативите Визия за София и Зелена София, 416 880 софиянци пътуват из града с автомобилите си. Те се основават на данни на НСИ, че 60% от общо 694 800 работещи, се придвижват с коли. Със собствени машини се добират до работа и на пазар 90% от тях.

Другите използват служебни автомобили. Липсват данни за честотата на използване на превозните средства, с други думи – колко са „неделните” шофьори, които управляват автомобили главно през почивните дни, а колко са неразделни от понеделник до уикенда със своите коли. Малко над една четвърт от интервюираните посочват, че това е най-бързият начин за придвижване. Вторият фактор, които посочват, е липсата на удобен градски транспорт по съответния маршрут.

Хората предпочитат обществения транспорт, ако трябва да пътуват над 10 км – например от центъра до летището с метро. От използващите всекидневно градския транспорт обаче най-предпочитан е автобусният, след него се нареждат трамваите.

Метрото също е в класацията, но трасетата все още не достигат до всички райони на града и вероятно заради това популярността му засега не е достатъчна, обясняват си анализаторите от инициативите. Средното времетраене на пътуването на софиянците с градския транспорт е между половин и един час.

Над час отнема стигането до работа на 10% от анкетираните.
Споделено пътуване с автомобил предпочитат немалка част от младите хора, предимно след приключване на работния ден. Според изводите на проучването обаче това не облекчава трафика, а по-скоро - градския транспорт.

Участниците в проучването не са настроени много положително към карането на велосипед в столицата. Причината е, че все още няма удобна система от велоалеи според получените данни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени