FACEBOOK

400 къщи за птици в Борисова градина

Започна поетапно поставяне на общо 400 къщички за птици в Княз-Борисовата градина преди зимата. В първото събитие взеха участие близо 100 деца, които се включиха активно в сглобяването и украсяването на различните видове къщички и помогнаха за закачането им по дърветата. Инициативата е част от мерките, които Столичната община предприема във връзка с подпомагане живота и гнезденето на птиците в лесопарка.

Експертизата за избора на видове къщички и точните локации, на които да бъдат поставени, е на експертите от Българското дружество за защита на птиците. „Знаете, че в Борисовата градина живеят над 100 вида птици. За нас е важно да опазим това многообразие и да подпомагаме живота на птиците през зимните месеци. Голяма част от сухите и опасни за посетителите дървета, които премахнахме от парка в сектора между бул. Драган Цанков и Стадион Юнак, са използвани от птиците за гнездене.

Именно заради това, ние се обърнахме към експертите от Българското дружество за защита на птиците, които изготвиха анализ на необходимостта от броя и вида къщи, които да поставим компенсаторно в парка. Всички къщи ще бъдат поставени на подходящите за това места преди началото на зимата, за да са готови и да очакват най-ранните прелетни посетители на парка, които идват още през февруари“, подчерта зам.-кметът по околна среда Йоана Христова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени