FACEBOOK

33% от учениците напускат училище, защото семействата им емигрират

33 % от учениците напускат образователната система, защото семействата им заминават в чужбина. Това е изводът за състоянието на образователната система за периода от 2012 до 2014 г., направен след проверка на Сметната палата.
От 856 022 ученици през учебната 2007/2008 г. общо обучаващите се намаляват до 749 000 през 2013/2014 г. А поради нежелание да продължат образованието напускат средно 18 на сто.

Други причини, водещи до отпадане от училище, са също ниският стандарт на живот в някои семейства, ранното встъпване в брак, натрупването на голям брой неизвинени отсъствия, невключването в системата за предучилищно възпитание и подготовка и др.

Като сериозен проблем пред образователната ни система експертите от Сметната палата са установили слетите и маломерните паралелки. Учениците, които попаднат в такъв клас, често не получават достатъчно добро образование. Освен това разходите за поддържането на подобни паралелки са много неефективни.

Застрашително намалява и преподавателският персонал в страната. От 54 454 учители, директори и помощник-директори през 2007/2008 учебна година, остават 45 093 през 2013-а/2014 -а - намалението е със 17%.
А към тях можем да добавим и новите 5 000 преподаватели, които ще бъдат пенсионирани наведнъж догодина, по настояване на МОН и ресорния министър Тодор Танев. В същото време делът на учителите под 25 годишна възраст е трайно нисък – под 1%.
Оказва се, че никой млад преподавател не иска да работи по специалността си, защото стартовите заплати в сектора са много ниски – около 400 лв.

Друг проблем е нарастването на дела на преподавателите над 60-годишна възраст спрямо общия им брой в страната за периода от 2007/2008 учебна година до 2014-а/2015-а. В същото време намаляват педагозите във възрастовия диапазон от 30 до 49 годишна възраст.

От изготвените проекти и становища на Регионалните инспекторати по образование е видно, че в част от професионалните гимназии в последните години се предлага държавен планов прием по професии след завършен 7 клас, по който остават незаети бройки. Освен това не се използват оборудваните работилници, поради това, че не се посещават учебни занятия. Нормативните актове в системата на народната просвета не се спазват и от учителите, и от учениците, което води до нарушения и влошено състояние на образователно-възпитателния процес в училището. В резултат на това, са предприети мерки по закриването на професионални гимназии.

През периода са закрити и преобразувани 55 училища по финансираните общински програми за оптимизация на училищната мрежа, при планирани 30.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени