FACEBOOK

3000 лв. глоба за шофиране в насрещното и по-строги правила за "нови водачи"

По-строги правила за "нови водачи" и по-високи глоби за пияни шофьори гласува на първо четене парламентът. Депутатите приеха два законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата.

Проектопромени, внесен от Красимир Велчев, предвиждат завишаване на глобите за шофьори, които карат след употреба на алкохол и в същото време превозват пътници.
Когато водачът превозва пътници, освен лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срока, предвиден по съответната алинея, му се налага глоба от 1000 до 2000 лв.

При повторно установяване на употреба на алкохол глобата е 2000 до 4000 лв., а при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества - 4000 лв. Има и нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари и диференцирани наказания.

Само за седмица: 12 537 нарушения на пътя

Въвежда се понятието "нов водач", като за новите водачи също се предлага нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта. За над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително такъв шофьор се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца и му се налага глоба от 500 лева, а при концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - срокът е 12 месеца, а глобата - 1000 лв.

Променят се глобите за превишаване на разрешената максимална скорост за движение с над 30 км/ч. Предложено е глобите за превишение от 30 до 40 км/ч, от 40 до 50 км/ч и над 50 км/ч. да бъдат увеличени двойно, но при заплащане на санкцията в 14-дневен срок, тя ще се е в размер на 50 на сто. Целта е да се стимулират гражданите, които заплащат глобата в 14-дневен срок, като за тях реално увеличение няма да има.

Камерите на КАТ вече ще следят и за "Гражданска отговорност"

В проекта е предложено опростяване на процедурата по налагане на наказанията и промени и по отношение на връчването на електронните фишове, в случай, че някое от заинтересованите лица не е намерено на постоянния си адрес.

Предлага се и задължение за използване на гуми за зимни условия в периода 1 ноември - 1 март.

Проектът на Настимир Ананиев предвижда лишаване от правото да управлява моторно превозно средство за 6 месеца и глоба от 3 хиляди лева за шофьор в насрещното движение на автомагистрала или скоростен път.

Не беше приет проект, внесен от Петър Славов от РБ, който предвиждаше легално определение за гонки и съответни санкции за организацията им и участието в тях.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени