FACEBOOK

300 млн.лв. за по още 1 платно на 30 км път до Калотина

Скандалните 300 000 000 лв. или целия бюджет на култура на държавата за повече от 2 години ще отидат за 30,48 км скоростен път, дори не магистрала (скоростта на половината ще бъде до 100, а на другата – до 110 км в час) от Сливница до Калотина. Това става ясно от двете обявени тръжни процедури.

Всъщност, на сега съществуващия път ще бъде направено по едно допълнително платно от двете страни. Няма да се пробиват планини – това е сторено преди десетилетия, няма да се прокарват тунели, няма да се правят естакади – неща, които оскъпяват подобно строителство и карат километъра да струва 2 млн.лв. преди 10 г. и невероятните 10 млн.сега. Практиката сочи, че крайната стойност на проектите излиза многократно по-голяма от обявената: последният пример е НДК, при който към първоначалните 19 800 000 лв. се прибавиха още 28 000 000 лв. или над двойно по-голяма стана сумата.

Напомняме, че огромната част от шосето до границата е в равното софийско поле, което прави максимално лесно и евтино изграждането, освен, разбира се, ако целта не е да се отклонят огромни средства. Предвижда се само едно ново нещо, което реално да се направи по цялото трасе – отклонение за интермодалния терминал в Драгоман.

Първият лот е от границата до въпросния пътен възел при Драгоман и е с дължина от 14,5 км, където има разлика във височините и ще бъде по-трудният участък. От предвидените за него 170 млн. лв. подялбата е на три пера: строителство за 147 млн.лв., проектиране – интересно на какво при готово шосе, за цели 8 млн. лв., както и неизвестно по каква причина прогнозирани 15 млн., определени като допълнителни разходи. Там ще се появи аварийно платно, скоростта ще бъде до 100 км в час, а надеждите са, че евентуално част от средствата – 25% може би ще дойдат по механизма Свързаност на Европа, уточнява Банкеръ. Но, както се казва – Гаранция ФРанция, нямаме нищо потвърдено черно на бяло, а си мечтаем.

Вторият участък е Драгоман – Сливница, с дължина 16,98 км, който е в равното поле, но ще глътне 140 млн.лв. Към сегашните две ленти във всяка посока ще има по още една плюс аварийно платно и скоростта, вместо 90 км, ще стане 110 км в час максумум.
Новината идва, след като кой знае защо бе избран т.нар. Източен вариант за преминаването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Няма да строим тунел, защото българските строители не могат, а през чуждите няма как да се заявят пъти повече пари, отколкото всъщност струва изграждането. Не е тайна, че по нашите сметки тунелът щеше да излезе многократно по-скъп дори от сходни обекти в най-богатите страни на континента Норвегия и Швейцария.

Проблемът е, че всичко трябва да бъде свършено до 2020 г., в противен случай страната ни ще възстановява всички пари не само за АМ Струма, но и за 100-те км от Тракия и другите отсечки, правени с европейски пари при кабинетите Борисов 1 и 2. Участъкът през дефилето е единият останал лот, а другият – в равното поле от Сандански до Кресна, ще бъде изпълнен в рамките на около година и с него проблеми няма.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени