FACEBOOK

20% спад на цените на имотите в София

Според експертите по недвижими имоти е възможно да се наблюдава спад в цените, който на места ще достигне дори до 20%. Това стана ясно от анкета с представители на бранша в предаването за бизнес и политика Плюс – минус на Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Нова телевизия.

"В средата на следващата година можем да очакваме спад на цените на имотите в отделни квартали. Това се отнася до покрайнините на София, а именно западните райони, някои от източните, както и южните като Витоша", обясни брокерът Маноел Попов.

Според него тази тенденция няма как да подмине и другите градове в страната, но там спадът ще е по-малък. Другите представители също потвърдиха, че в момента има застой, но според тях е рано да се прецени дали цените ще се понижат.

"Имаме лек спад на броя на сделките. Ако той продължи и в следващото тримесечие, е възможно да има корекции в цените на пазара", коментира брокерът Гергана Тенекеджиева.

Тя е на мнение, че дори и да има спад, няма да е значителен. Това е така, защото не се очаква да има ръст на лихвите по кредитите, което би било предпоставка за промяна в цените. Банкерите обаче очакват растящи лихвени проценти от Нова година. Всички. Въпреки текущите високи цени, голяма част от клиентите приемат тази инвестиция като сигурен и доходоносен избор.

"Дори и да имам средства, не бих рискувала в среден бизнес. Бих рискувала да инвестирам в жилища. Не бих държала пари в банката заради ниския лихвен процент", каза Гергина Александрова-Синг.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени